Кой влиза в предизборната надпревара

На дневен ред за партиите е финалната подредба на кандидат-депутатските листи. „Продължаваме промяната” разпространиха официално подредбата на кандитатите, БСП се събраха на национално съвещание.

И на този вот най-тежко се очертава състезанието в 25-и МИР в София, това е т.нар лидерски район. Там един срещу друг се очаква да се изправят лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, Костадин Костадинов от „Възраждане“. Най-вероятно "Демократична България" ще изпрати отново Елисавета Белобрадова. А от „Продължаваме промяната“ пак заложиха на Христо Петров - Ицо Хазарта.

От формацията вече са избрали Кирил Петков и Асен Василев да се състезават за гласовете на избирателите в другите два софийска района. Aсен Василев ще е водач и в Хасково. Част от отцепилите се от "Има такъв народ" също са в листите– Радостин Василев  е водач в Габрово, а Иво Атанасов – във Видин. Бившият силов министър Бойко Рашков, влиза в изборната битка в Перник.

Водещи лица в българската политика в последните месеци се оказаха извън листите. От „Продължаваме промяната“  със сигурност няма да са депутати Лена Бориславова и Яна Балникова. Балникова отстъпва първото място в листата в Габрово на Радостин Василев.

Този път в листите на ГЕРБ няма да попадне бившият министър на туризма Николина Ангелкова, която обяви, че ще се занимава с международна дейност. Както и Дани Каназирева, която пък заяви интерес към състезанието за кметското място в Пловдив догодина.

Вече с ясни водачи на кандидат-депутатските си листи от „Продължаваме промяната“ се отправиха към вота.

„Ние влизаме в кампанията с очевидната заявка за първото място”, заяви в ефира на NOVA Никола Минчев, „Продължаваме промяната“.

Посочиха и защо искат пак да се върнат на „Дондуков“ 1.  „Да продължим работата, която започнахме в предходните 8 месеца в управлението на държавата”, категоричен е Минчев.

Но знаят и с кого няма да бъдат партньори. „Опонентите ни са ГЕРБ-СДС, ДПС. Битката с корупцията е наша червена линия и компромис няма да има”, подчерта той.

Победа на предсрочния вот искат и от БСП. „БСП винаги се е борила за челните места, за спечелване на изборите”, заяви Иван Иванов, БСП.

БСП обсъжда финално кандидат-депутатските си листи

Социалистите се събраха на „Позитано“ 20, за да одобрят финално кандидатите си за депутати. И този път се появиха вътрешнопартийни искри. Затова – колко готова е левицата за вота.

 „Ние за 4-ти път се явяваме с едни и същи хора начело и получаваме все по-нисък и все по-нисък резултат. Нищо не ми дава основание да смятам, че на следващите избори ще имаме по-висок резултат от предния път”, категоричен е Кирил Добрев, БСП.

„Продължаваме Промяната” определи водачите на листите си за изборите

„Напрежение в БСП винаги е имало по отношение на някои личностни интереси от страна на някои членове на НС или на БСП – бивши, настоящи, бъдещи. БСП винаги е готова за избори”, подчерта Филип Попов, БСП.

Изненади при водачите на социалистите не се появиха. Но в кандидат-депутатските им листи място намери бивш кадър на „Възраждане“.  Депутатът в 47-то Народно събрание Цвета Галунова вече ще се бори за депутатска банка вече с гласове на БСП от Велико Търново.

А на крачка от вота и вече като водач на листа на „Продължаваме промяната“ бившият спортен министър Радостин Василев, който си тръгна от „Има такъв народ“, ще търси съмишленици с движението си – „Гражданско движение Силна България“. 

Кои ще са кандидатите за депутати от ГЕРБ-СДС ще стане финално ясно в неделя.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.