От партията посочиха, че те са започнали съдебната реформа

Промени в Конституцията и  закони от наказателното, административното и гражданското право готвят от ГЕРБ. В основния закон те предвиждат изрично да се запише създаването на самостоятелна фигура или тричленен орган, който да разследва главния прокурор. Чрез ревизия на сроковете за различните видове дела ще се съкрати времето на процесите, смятат още от партията. А чрез различни законодателни промени ще се подобри административното правораздаване у нас. За всичко от формацията щели търсят широка  обществена и политическа подкрепа.

Темата за съдебната реформа през последните години беше иззета първо от „Демократична България”, а след това - и от „Продължаваме Промяната”, които я превърнаха в лайтмотив на всичките си предизборни и следизборни управленски послания. Това каза Радомир Чолаков брифинг, посветен на сектори в предизборната кампания на партията.

„За съжаление, това, което видяхме през последната година и половина, беше, че тези партии не могат да направят съдебна реформа. Те не разбират как функционира съдебната система, не я познават отвътре. Оказа се, че това, което те си представят като съдебна реформа, е закриване на структури, разрушаване на институции, кадруване и създаване на бухалки”, отчете още Чолаков.

По думите му в последните седмици е било „смешно и жалко” да се наблюдават воплите на Кирил Петков и Асен Василев как единствената съдебна реформа в България е Бойко Рашков да стане шеф на КПКОНПИ. „Те дискредитираха самото понятие „съдебна реформа”, омърсиха го”, категоричен е представителят на ГЕРБ.

Истината, според Чолаков, била, че съдебната реформа е започната много отдавна от ГЕРБ и никога не е спирала. „Ние разбираме реформата като промяна за по-добро, а не за овладяване на съществуващото. Това ще е призмата, с която ще подхождаме към всички политически предложения и проекти за промени в нормативната уредба”, подчерта Росен Желязков.

Чолаков отбеляза, че съдебната реформа не е магическо еднократно действие. „Не е махаме този и слагаме онзи. Тя е съвкупност и система от десетки изменения на закони, които в своята комбинация трябва да доведат до резултата, който всички искаме - бързо, справедливо правосъдие”, уточни той. И добави, че подготвителната работа вече е свършена от ГЕРБ.

От партията обещават нова наказателна политика, съгласувана с европейските партньори. „Ще имаме нов Наказателен кодекс, нов закон за административно-наказателното производство - предпоставки за бързо и ефективно правосъдие”, обясниха от ГЕРБ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Редактор: Георги Генов