Ще се следи произходът и срокът на годност на храните

След старта на учебната година Агенцията по безопасност на храните продължава проверките в училищните столове и бюфети. Ще се следи произходът, срокът на годност и правилното съхранение на храните.

“Ще бъдат проверени всички хранителни обекти. И в тези, в които готвенето се извършва на място, като училищните столове, и такива, които са разливни - където се доставя храна от кетъринг”, обясни д-р Силвия Каменова - нач. Сектор „Контрол по храните” в ОДБАБХ.

Къде и как се съхраняват продуктите, срок на годност, външен вид на плодовете са само част от нещата, които от агенцията по храните проверяват.

“Абсолютно всички суровини, които проверихме, са по утвърден стандарт, по БДС. Съхранени са правилно, придружават се от съответните търговски документи.  Хигиенното състояние на персонала е добро, персоналът е с пълно работно облекло, редовно заверени здравни книжки”, каза д-р Каменова.

Училищните лавки и бюфети обаче все още не са напълно заредени. А търговците предупреждават - заради инфлацията ще поискат по-високи цени на порция.

Най-честите констатирани нарушения са за продукти с изтекъл срок на годност. Там санкцията може да стигне до 4000 лв. за фирмата - снабдител. При повторно или системно нарушение е предвидено затваряне на обекта.

Проверките на инспекторите ще продължат до 14 октомври.

БАБХ проверява училищните столове и бюфети

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.