Тя лично участвала в избора на дрехите си

От дипломатически тоалети и безценни бижута, през смелите ярки цветове и перли – кралица Елизабет Втора беше известна с неповторимия си гардероб и стил. Приближени до покойния монарх неведнъж са казвали, че тя лично участвала в избора на дрехите си. Модните експерти пък коментираха, че най-предпочитаният цвят в гардероба всъщност деликатно е показвал признателността на Елизабет Втора към Шотландия, където се намира вторият ѝ дом – дворецът Балморал.

В СНИМКИ: ПОСЛЕДНИЯТ ПЪТ НА КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ II

В първите си години на трона тоалетите на кралицата често са отразявали състоянието на държавата. Например сватбената ѝ рокля е била изработена от така наречения „херцогски сатен“. И през останалата част от живота си и годините на всеотдайна служба тя продължава да оставя деликатни послания чрез дрехите си - от дипломатичен избор на цвят до бижу, внимателно подбрано за конкретния исторически период.

ЖИВОТЪТ НА КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ II В СНИМКИ

Тоалети в ярки цветове, комбинирани с шапки и чадъри в същите тонове, както и запомнящата се малка черна чантичка, се превърнаха в основна част от облеклото на кралица Елизабет Втора. Между подходящите бродерии на роклите, специални платове, които да не се мачкат, както и уникални брошки, се открояват дизайните на екип от професионални. Но приближени до покойния монарх разказват, че тя лично е участвала в избора на облеклото си.

КРАЯТ НА ЕДНА ЕПОХА: Почина Елизабет II

„Тя е абсолютно разпознаваема. Забелязва се веднага. Стилът ѝ служи като дипломатически инструмент. Той просто отговаря на всички, на абсолютно всички нейни изисквания. И никога няма да излезе от мода, защото тя един вид никога не се е съобразявала с тенденциите. Тя просто е самата себе си”, казва Лидия Слейтър, която е редактор на модно списание.

Цветовете – от патешко жълто, до неоново зелено за сватбите на внуците ѝ - принцовете Уилям и Хари, до лилаво и розово за конните надбягвания – са специално подбрани, така че Елизабет Втора винаги да изпъква и да бъде забелязана сред множеството. Въпреки това модните експерти, наблюдавали с години стила на покойния монарх, подозират, че любимият ѝ цвят е бил синият, въпреки че лилавото е цветът, свързан с кралските особи.

Принц Хари се сбогува емоционално с Елизабет II

„В гардероба на кралицата е вложено огромно внимание и мисля, че това е толкова важно, защото, когато тя излизаше от колата, всички гледаха какво е облякла. Всички искаха да видят кралицата. Не беше нужно да казва нито дума. Тя можеше да го направи с гардероба си”, твърди биографът на Елизабет II Елизабет Холмс.

Кралица Елизабет II напусна Бъкингамския дворец за последен път (ВИДЕО+СНИМКИ)

Различните нюанси на синьо са най- често срещани в гардероба на кралицата, коментираха експерти. Отдавна свързан с монархията, кралската история, армията и бизнеса – може би символиката е повлияла на решението да избира цвета толкова често. Модните коментатори стигнаха и още по-далеч, като изследваха стила на Елизабет Втора. Според мнозина през 2012 година е носила 29 процента синьо на публични събития. Но според други това е и преобладаващият нюанс на шотландското знаме и тя може би е искала да покаже верността си към нацията, която заемаше специално място в сърцето на кралицата.

ВСИЧКО ЗА ПОСЛЕДНИЯ ПЪТ НА ЕЛИЗАБЕТ II ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.