36 са досъдебните производства от началото на кампанията досега

И днес полицейски акции срещу купуването на гласове и битовата престъпност в цялата страна. Часове преди вота в неделя няма данни за масово купуване на гласове или вдигане на цената на един глас.

Трима души вече са с обвинения за купуване на гласове. Това сочат данните на Върховната касационна прокуратура.

36 са досъдебните производства от началото на кампанията досега. По 128 преписки няма да се работи, защото нямало достатъчно доказателства.

Общински съветник от Кърджали е в ареста за 24 часа заради търговия с вот. От МВР уточняват, че 59-годишният мъж е предлагал по 50 лв. на глас на семейството на свой съсед. Фамилията била около 30 души.

КАТ-София с нов шеф до дни

В Лом също има задържан. У 26-годишен жител на града са открити списъци с личните данни на 13 души.

Бяла Слатина се събуди под обсада тази сутрин.

“Има образувано досъдебно производство, то е за нарушаване на изборните права на гражданите. Докладвано е на прокуратурата и се работи по него”, обясни Пламен Нанков,  нач. Група „Охранителна полиция”.

От полицията отказаха подробности за схемата на търговия с вот, както и за цената на един глас. Но започнаха масови проверки в една от махалите. 11 сигнала са проверени, не са открити данни за престъпление.  

Трима задържани при акция срещу битовата престъпност в Бургаско (ВИДЕО+СНИМКИ)

3 дни след масираната полицейска акция срещу купуване на гласове в Бургас, униформените отново тръгнаха на проверки в заложни къщи, обекти търгуващи с дърва за огрев, както и места  на активния криминален контингент. Само до обяд трима са задържани. Единият е на територията на община Сунгурларе за лихварска дейност и незаконен дърводобив. В една от махалите на Бургас има още двама арестувани - за притежание на т.нар „друсан чай” и за близо килограм тютюн без бандерол.

В Благоевград акцията започна малко след 7 часа сутринта. И не закъсня първият арест. Макар че според близките на задържания мъж, той никога не се е занимавал с купуване на гласове. Работел в строителството.  

Четирима са задържани при акцията в областния град. “Свързани са с престъпления и нарушения на обществения ред и в минали периоди, както и при минали избори. Така че тези лица са известни на полицията”, каза комисар Георги Кандев, директор на ОД на МВР Благоевград. 

Нови акции срещу търговия с гласове, има задържани (ВИДЕО)

В Русе униформените засекли шофьор, седнал зад волана пиян. И проверявали сигнали за кражба на въглища. Проверени са още частни адреси във Ветово и Русе.

Масови арести имаше и във Великотърновско. Спецакция блокира махали и квартали в цялата област.

13 задържани, 20 сигнала за изборни престъпления, 3 досъдебни производства за изборни престъпления и 10 бързи производства.

Задържаха общински съветник от Кърджали за купуване на вот

“Има образувани три досъдебни производства. Едното е за евентуално купуване на гласове, а другото е за унищожаване на предизборен щаб на определена политическа партия”, каза Димитър Машов, директор на ОДМВР Велико Търново.

А унищожения предизборен щаб днес вече беше възстановен. Що се отнася до сигналите за купуване и продаване на гласове, то немалка част от тях бяха за района на град Павликени.  Акцията на великотърновската полиция е до 2 октомври в полунощ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.