Според експерт в ЦИД пък в руската военна индустрия се случиха тежки прекъсвания в производствения процес

Ако целта на санкциите е да се намалят приходите от изкопаеми горива и Русия да се затрудни с финансирането на войната, не са дотам ефективни. Приходите им се покачват с около 40%. Все пак санкциите вредят имат много на руската икономика. Европа е дала половин трилион за енергийно подпомагане на гражданите. Това заяви за "Твоят ден" икономистът Кузман Илиев.

Според него таванът на цената нефта прави невъзможно пласирането на руските количества. "Западният свят и САЩ имат нужда от количества, затова не го забраняват. Искат цените да спаднат. Вече имаме блокове, всеки гледа да нарани другия, нямаме мирна международна търговия. Цената винаги се плаща от гражданите. Европейските цени са с 10 пъти над средната за последните 10 години", посочи Илиев.

Икономист: Все по-голям дял от доходите ни отиват за храна и гориво

По думите му неизбежно цената на нефта и бензина ще нарасне заради намалелите количества нефт. "От една страна се ограничава потреблението, от друга се слагат ценови тавани, което прави така, че цените да не тръгват нагоре. Това обаче увеличаване потреблението. В един момент се пристъпва към конфискация на печалби на частни компании.

От своя трана Тихомир Безлов, главен експерт от ЦИД, смята, че е изключително сложно да се прецени какви са реалните щети за руската икономика. "Във военната им индустрия се случиха тежки прекъсвания в производствения процес. Таванът за цената на петрола е интересно решение. Сега целта е руският петрол да влезе в границите 40-60 долара, така рязко да се понижат приходите им без да се отнеме количество от пазара. Интересът на ОПЕК е да запази цените поне на ниво 80 долара", смята той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.