Вижте изобретението в действие

Нови роботизирани ботуши може да се превърнат в бъдещето за хората с двигателни проблеми. Екзоскелетът с чипове, сензори и двигатели помага на хората да ходят по-бързо с по-малко усилия.

Технологията се разработва от Станфордската лаборатория по биомехатроника в Калифорния.

Компанията на Марк Зукърбърг издига виртуалната реалност на ново ниво (ВИДЕО)

„Носенето на устройството е вълнуващо. Усещането е, че имаш нещо като пружина в стъпалото. То някак те изстрелва, докато вървиш“, казва Патрик Слейд, съавтор на изследването.

Изследователите казват, че обувката позволява на потребителите да ходят с 9% по-бързо, като същевременно използват 17% по-малко енергия. Това е еквивалентно на сваляне на 30-килограмова раница.

Японци направиха ховърбайк, летящ със скорост до 100 км/ч (ВИДЕО)

Едно от основните постижения на роботизираните ботуши е възможността за персонализиране на помощта за всеки отделен потребител, благодарение на модел, базиран на машинно обучение.

Изследователите предвиждат, че обувката може потенциално да помогне и на хора с церебрална парализа, мускулна дистрофия или прекарали инсулт.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Мартин Николов