Вижте какво си казаха Кирил Петков и Георги Свиленски

Номинацията на Вежди Рашидов, подкрепена от четири партии - ГЕРБ, БСП, ДПС и „Български възход” и обявена от лидера на левицата Корнелия Нинова, доведе до словесни престрелки между досегашните партньори - БСП и „Продължаваме Промяната”.

„Накрая на Председателския съвет ние предполагахме, че ще има предложение от ГЕРБ за номинацията на г-н Рашидов. Това беше очаквано. Неочаквано обаче беше, че тази номинация дойде от БСП. За нас беше учудващо, че предложението дойде от БСП. Мисля, че имаме въпрос, който е много по-важен от 15 минути почивка”, коментира съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Избраха Вежди Рашидов за председател на 48-ото Народно събрание

Последва отговор от депутата от левицата Георги Свиленски, който посочи, че Петков е бил на Председателския съвет и много добре е разбрал, че това е решение на четири политически партии. „Вие, ДБ и „Възраждане” казахте, че няма да участвате в издигането. Това не е номинация нито на БСП, нито на ГЕРБ, нито на „Български възход”. Недейте да спекулирате”, каза той.

По-късно Корнелия Нинова обясни защо с „Продължаваме Промяната” си разменят обвинения: „Предизвикани бяхме. Не за първи път. Бяхме предизвикани конкретно от поканата за среща в зала Запад, докато течеше заседанието на Председателския съвет. И особено с намека, че ние в председателския кабинет правим едва ли не задкулисни договорки, скрито от хората. Този намек беше повод да си кажем някои истини”, подчерта лидерът на БСП.

Нинова: Лично Вежди Рашидов ме помоли да издигна номинацията му

Нинова обаче каза, че искри между столетницата и ПП няма, но си имат позиции. „Социалната програма беше тяхно знаме в кампанията им. Приехме колегиално и възпитано, диалогично. Но вчерашното говорене, сочене с пръст и обвинения за задкулисие - преляха чашата”, добави тя.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Георги Генов