Променя ли се образоталната система?

В 55 СОУ „Петко Каравелов” в София преподавателите под 30-годишна възраст са 30. Те споделят, че вярват, че ще променят системата на образование в България.

„Учител съм по физическо възпитание и спорт. Често ме бъркат с ученик”, сподели Мариян Галчев.

Преподавателят е на 27 години. Той и половинката му в живота са учители в 55 СОУ. Двамата се запознават именно там и стават семейство. Вече имат и бебе. 

„Само тази година имахме 5 сватби, 3, от които са между наши колеги, работещи в училището. Имаме 7 бебета и това е благодарение на тези млади хора, които са тук и е нещо прекрасно”, сподели Таня Панчева, директор на училището.

Тя работи там вече 7 години. Училището е създадено преди 144 години. Никога не е сменяло своята сграда и е едно от най-старите в столицата. По думите на госпожа Панчева богатата история, която архивите пазят, днес има своето бъдеще в лицето на младите учители.

„Аз съм на 25 години. Имаме много млади преподаватели, които въпреки възрастта си, са страшно опитни”, казва учителят Ани Русланова. 

Всеки трети преподавател у нас е под 35 години

Тя прекрачва за първи път прага на 55-о училище преди 3 години и за своите 25 години вече има зад гърба си опита да участва в създаването на учебно помагало. Божидар Доцев е учител по английски. Започва да преподава, когато е само на 23.

„За мен това не е работа. Идвам тук с удоволствие”, споделя преподавателят.

Никол Иванова е млад начален учител.

„Децата много споделят с мен. На моменти се бъркат и ме наричат мамо”, каза тя.

Светла Дукатева е учителката по музика, която е приела за своя мисия да предаде любовта си към българския фолклор  на своите ученици. Макар повечето от тях дори да не предполагат, че госпожата е известна като народна певица.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.