Мъжът се представя с различни имена

Мним търговец на криптовалута обещава огромни печалби срещу дребни инвестиции. Намира жертвите си чрез спонсорирани реклами в интернет, които водят към приложение за електронни съобщения.

Той убеждава хората, че ще забогатеят, като им изпраща снимки и видеоклипове, на които демонстрира висок стандарт на живот. Твърди, че търгува с биткойни на корейската борса. Мъжът се представя с различни имена, а излъганите от него са десетки. Те превеждали между 800 и 2000 лева с цел да инвестират. 

„В рекламата показва как живее луксозен живот. Публикува дълго, копирано съобщение – срещу 100 лева ще спечелите например 10 хил. лв. Прати ми готова схема как да се спечелят тези пари”, разказа една от измамените жени, която предпочита да скрием самоличността й. След като не получава и стотинка от обещаното, тя разбира, че е измамена. Васил Методиев попада в същата схема. Той е студент в Кипър. Пред него мъжът се представя с името Георги Пенчев. Превежда му около 800 евро, на няколко транша. Казва, че му било обещано да спечели 75 хил. лв.

На обвинението, че е измамник, мъжът отговаря така: „Аз работя официално и съм лицензиран, така че аз съм професионалист. Няма смисъл да те лъжа за такива малки суми. Моята репутация и лиценз са заложени на карта”.

Експерти предупреждават, че обещанието за голяма печалба срещу малка инвестиция трябва да ни подскаже, че става въпрос за измама. „КФН има наложени изисквания към хората и към фирмите под формата на инвестиционни посредници, които могат да предлагат този вид услуги”, подчерта финансовият анализатор Десислава Николова.

Сигнали за подобен тип измами, могат  да се подават до отдел „Компютърни престъпления” в ГДБОП и до Комисията за финансов надзор.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.