Тази вечер стана ясно, че вече има арести на заподозрени

Безпрецедентен случай на стрелба на държавната ни граница. Полицай беше застрелян при обход на оградата между България и Турция. Загиналият граничар е на 32 години, от Елхово.

Огън е открит и срещу втория в патрулната двойка - военнослужещ, който се е прикрил и отговорил на огъня.

Убит полицай при престрелка край Елхово

Една от версиите е, че нападателите са трафиканти, които след престрелката са се върнали към вътрешността на Турция.

А тази вечер стана ясно, че вече има арести на заподозрени.

Всичко се случва около 20:35 в понеделник вечерта на няколко километра от село Голям Дервент. Информация за трагедията обаче изтече часове по-късно.

Патрулът е бил съвместен - между полицията и военен служител. Двамата са били в района на 242-ра пирамида от граничната бразда, когато са видели, че оградата е пробита. Слизат от колата и тогава проехтява първият изстрел.

„Нашият служител насочва фенера към въпросния срез в оградата. Последвал е изстрел от съседната територия, от Турция, като с първия изстрел колегата е убит”, обясни главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Миг след като Петър Бъчваров пада, колегата му търси прикритие зад служебния джип. По свидетелския му разказ, следват между 10 и 15 изстрела. Той също отвръща на стрелбата.

„Реално той е прикрил нашата държавна граница, изтеглил се е навреме. Той се прикрива зад гумата на автомобила. След което се изтегля леко навътре, така че да не бъде видим за евентуалните стрелци от турска територия. Произвежда няколко изстрела в посока Турция”, заяви военният министър Димитър Стоянов.

„Тези момчета всеки ден с телата си спират този безпрецедентен натиск. Това съоръжение не е дотам годно да ги предпази или да им помогне, всеки ден това съоръжение се кърпи и поддържа от тях”, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев.

От МВР се заканиха оттук нататък отбраната на държавната граница да бъде безкомпромисна.

„При такава агресия, която ескалира, която стига до използване на огнестрелно оръжие, ние ще отговорим с необходимата сила на тази агресия”, заяви Демерджиев.

„Разпоредил съм всеки наряд да има дълго оръжие, с цел безопасност на служителите”, каза Петър Тодоров.

„От наша страна ще има доста по-мощни оръжия и ще се използват при всяко съмнение, че е застрашен животът на наш граничен полицай или военнослужещ. Това означава стрелба”, заяви Иван Демерджиев.

В часовете след трагедията се появиха много въпросителни за това дали двамата патрулиращи са имали бронежилетки и нужното оборудване за охрана на границата.

 „Тези хора по цял ден патрулират там, с една тежка бронежилетка. Това трудно може да се случи. А и видяхте, че този път е в главата на служителя”, заяви Иван Демерджиев.

Веднага след стрелбата, България е поискала съдействие от турската страна.

„Уверили са ни, че ще направят всичко необходимо тези хора да бъдат намерени и изправени пред закона”, каза Демерджиев.

От прокуратурата искат правна помощ от Анкара.

„Към настоящия момент сме разпитали свидетели. Това е колегата на загиналия полицай. Направен е оглед на местопроизшествие, иззети са, където е възможно, камери от видеозаписи”, заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Грозев: На границата са с оръжия от 1945 г. и стоппатрони, които се разпадат

И МВР, и прокуратурата искат законови промени за по-сурови наказания.

„Нека да се пристъпи незабавно към законодателни промени. Не може от хиляди произнесени присъди, да има само стотина, които са ефективни”, каза Петър Тодоров.

„Това деяние в някаква степен граничи и с терористичен акт, защото това е посегателство срещу униформен полицай, който охранява границата”, коментира Сарафов.  

„Не са били следени. Видели са пробойната, решили са да вземат мерки. В момента, в който са видели пробойната, те имат фенери, които светят и ги правят мишени, за съжаление в случая е произведен изстрел”, каза Демерджиев.

 А хората от село Голям Дервент разказват, че ежедневно виждат мигранти да прекосяват границата.

Погребението на загиналия полицай е в сряда.

ВСИЧКО ЗА СТРЕЛБАТА СЪС ЗАГИНАЛ ПОЛИЦАЙ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.