20% от българското население има проблем със запек или диария

Много прецизно изследване в гастроентерологията открива над 22 вируси, бактерии и паразити в червата и поставя точната диагноза при заплетени медицински казуси.

Според д-р Иван Лютаков от ИСУЛ трябва да се прави разлика между инфекциозен колит, който се лекуа с антибиотици, а другите са хронични заболявания на червата, където се намира болестта на Крон. "При микроскопския колит диагнозата се поставя с биопсия. При синдрома на раздразненото черво диетата помага най-много", обясни той.

Как стресът влияе на храносмилането ни (ВИДЕО)

Симптомите се различават. "В повечето случаи пациентите имат газове и куркане на червата. При по-сериозните колити пациентът страда от хронична диария, над месец по над три пъти на ден. Понякога има и болки, тогава се прави микробиологични изследвания", разкри д-р Лютаков. 

По думите му предстои въвеждане на мултиплексен фекален PCR тест - много по-чувствителен, който може да хваща много повече вируси от другите микробиологични тестове. Относно раздразненото черво медикът заяви, че е проблем на 20% от българското население. При него се редува запек с диария.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.