Всеки 10-ти в света има висока кръвна захар

Диабетът -  заболяването, което се свързва с високите нива на кръвната захар. Всеки 10-ти в света има висока кръвна захар.

Според ендокринолога д-р Десимира Миронова от УМБАЛ "Св. Анна" в древността се е познавало, че някой има диабет, ако при уриниране започват да прииждат мравки. "Сутринта на гладно, ако кръвната захар е над 6, трябва да се направят изследвания. Но нека да има 12 часа покой. Гликирания хемоглобин е част от изследванията", разкри Миронова.

Учени: Пиенето на четири чаши чай всеки ден понижава риска от диабет

По думите ѝ най-ясна представа какво се случва с кръвната захар дава оралният глюкозо-толерантен тест. "Чрез него с много сладко се разбира какво се случва с нея и дали влиза в регулация. Ако стойността на втория час е над 12, говорим за захарен диабет. Ако е между 7,5 и 11, говорим за преддиабетно състояние", обясни тя. И допълни, че нормалната физическа активност и правилното хранене са ключът към контрол на диабета. А генетичната предразположеност е фактор. 

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.