КЕВР обясни повишението с резки промените на световните борси

Нова корекция на цената на природния газ за декември. Тя ще е малко по-висока от обявеното преди дни. Това, което енергийният регулатор ще одобри в четвъртък следобед, е 146 лева и 83 стотинки за мегаватчас. Предложението за корекция към по-висока стойност е направено тази сутрин от "Булгаргаз". 

От КЕВР обясниха повишението с резките промени на световните борси.

„Актуализираното предложение на "Булгаргаз" е 146,83 стотинки - с около лев повече от обявеното. Допреди няколко дни се считаше, че тарифата ще бъде по-ниска от заявената, но в TTF цената на газа расте. В зимните месеци показва ръст и той може да бъде овладян по единствения начин - чрез ставка на количества от газохранилището в Чирен. Той е с цена, значително по-висока от тази, на която продават на "Булгаргаз". Причината е, че беше съхраняван в период, когато цената на борсите бе твърде висока. Има още една възможност да се повлияе в положителна посока - ако се приеме на второ четене Законът за корпоративното подоходно облагане, купуване на по-малко количество от "Булгаргаз" и увеличаване влиянието на азерския. Така може да се понижи цената на газа”, обясни председателят на КЕВР Иван Иванов.

Той участва в дискусията „Да намалим сметките – енергийната бедност и цените”, която е част от кампанията на Групата на социалистите и демократите в ЕП.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.