Фирмата бе призната за виновна за сериозна престъпна схема

Компанията за недвижими имоти на Доналд Тръмп беше осъдена за поддържане на престъпна схема за измама на данъчните власти. Според съда в Ню Йорк нарушенията са извършвани в продължение на цели 15 години, съобщава Ройтерс.

Глоби до 1,6 млн. долара грозят „Trump Organization”, която управлява хотели, голф игрища и други недвижими имоти по цял свят. След 12-часово заседание журито призна компанията за виновна по всички повдигнати ѝ обвинения.

Сериозен удар за Тръмп: Конгресът ще получи достъп до данъчните му декларации

Окончателната присъда ще бъде произнесена на 13 януари. Въпреки че санкцията вероятно няма да създаде сериозни финансови проблеми на фирмата, може да прогони партньорите и кредиторите ѝ.

Адвокатът Алън Футерфас пък заяви, че решението ще бъде обжалвано. Юристът определи като „неясен” закона, който позволява осъждането на компания, ако служителите ѝ са извършили престъпления „от нейно име”.  

Видео: Ройтерс

Основното обвинение по делото бе, че компанията е покривала лични разходи (наеми и лизинг на коли) на топ мениджъри, включително бившия главен финансов директор Алън Вайселберг, без да отчита приходите. Фирмата дори е давала бонуси на въпросните хора, сякаш са независими изпълнители.

Доналд Тръмп официално влиза в битка за втори президентски мандат

„Това е случай на чиста лъжа и измама! Изготвяне на фалшиви документи! И всичко това с цел да се избегне плащането на данъци”, заяви прокурорът на Манхатън Алвин Браг.

Доналд Тръмп, който наскоро обяви, че ще се кандидатира за втори президентски мандат в САЩ, отхвърли всички обвинения. Определи като „политически мотивиран лов на вещици”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.