Медици и пациенти са ранени и от взривната вълна

Увеличава се броят на жертвите, загинали при експлозия на цистерна край Йоханесбург. "Вчера (събота) броят на загиналите беше 10 души, а от тази сутрин вече са 15", каза здравният министър на страната Джо Фаала пред репортери в болница "Тамбо Мемориал", съобщи БГНЕС.

Цистерната, превозваща втечнен нефтен газ (LPG), е попаднала под мост в близост до болницата и къщите в събота сутринта в Боксбург, източно от Йоханесбург.

8 души загинаха при взрив на цистерна с втечнен газ в южноафриканския град Боксбург

По думите на министъра трима служители на болницата - две медицински сестри и един шофьор, са починали от тежки изгаряния по-късно.

По време на взрива са ранени тридесет и седем души. Сред тях са 24 пациенти и 13 членове на персонала, които са били в отделението за злополуки и спешни случаи на болницата по време на взрива.

 „Те са получили тежки изгаряния и са били пренасочени към съседни болници. Други са били ударени от счупено стъкло, а някои са пострадали, докато са се намирали на паркинга или пред болницата", заяви Фаала.

Министърът на здравеопазването заяви, че взривът е нанесъл сериозни щети на отделението за злополуки и спешна помощ и на рентгеновото отделение на болницата, като добави, че покривът също е бил повреден.

Цистерната е превозвала 60 000 литра втечнен нефтен газ, който се използва най-вече за готвене и газови печки, и е идвала от югоизточната част на страната. Вероятно мостът, под който е минавал пътя, е бил твърде нисък за такъв камион.

Местни жители разказват за огромен трус. „Израснала съм тук, така че веднага си помислих "Не е свързано с минното дело". Това е по-скоро 6,5 по скалата на Рихтер", казва жена пред АФП. Тя е видяла огромни пламъци и когато се обадила на пожарната, те я уверили, че вече са на път.

Жан Мари Буйсен чува експлозията рано сутринта, малко след 6:30 ч. "Това е много тъжен ден за нашето малко предградие", на около четиридесет километра източно от Йоханесбург, плаче тази руса жена с дълга коса и къс бретон, на около шейсет години, на няколко крачки от полицията, която загражда мястото на бедствието.

Един от пострадалите има парчета асфалт в гърба си.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Весела Веселинова