Според главен инспектор Близнаков е имало случай на водач хванат за 18-ти път зад волана с алкохол, който накрая загива в ПТП

Цифрите в тежките ПТП и ранените участници в движението от 23 декември до 1 януари показват тенденция към намаляване. 27 по-малко са тежките произшествия, а 34 по-малко са ранените. Хванати за алкохол и наркотици са над 570 души. Миналата година са били около 450. Това каза за NOVA главен инспектор Лъчезар Близнаков от "Пътна полиция".

ГОЛЯМОТО ПЪТУВАНЕ: Интензивен трафик и задръствания в цялата страна

По думите му случващото се по пътищата е отражение на случващото се в цялото общество. "Трудно може да се каже дали 18-те загинали в периода на празниците са заради шофиране след употреба на алкохол. За същия период през изминалата година са били 16. Ефективността на контрола по пътищата се е покачила. Уредите ни улавят всички наркотични вещества, колкото повече засилваме контрола, зачестяват водачите с наркотици и алкохол. Не мислят за живота на останалите", посочи той.

Според него е имало случай на водач хванат за 18-ти път зад волана с алкохол, който накрая загива в ПТП. "Шофирането трябва да е отговорна дейност. Много са случаите на произшествия, възниквали след употреба на телефони. Разсейването е голям бич. Трябва да възпитаме децата си да спазват правилата и да сме внимателни. Когато възникне едно ПТП, почти винаги виновен е водача. Нека когато някой види нередности на пътя, да сигнализира", призова инспектор Близнаков. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.