В момента у нас преобладават щамовете H3N2 и H1N1, каза главният държавен здравен инспектор

България е в началото на грипната вълна. В момента у нас преобладават щамовете H3N2 и H1N1. Това обяви в ефира на „Здравей, България” главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Климатичните условия не са водещи в една грипна вълна. Веднъж тръгнал пандемичният щам, той си се развива, независимо от температурите. Но при по-топло време хората излизат повече, събират се на групи и вирусите се предават по-лесно. Заболеваемостта през януари ще продължи да се увеличава, в Турция и Румъния е по-висока в момента. Като съчетаем грипа с коронавируса и другите респираторни вируси, става неприятна смес”, каза Кунчев. По думите му здравната система е много по-подготвена отпреди и не се очаква да има недостиг на легла в болниците.

„От 8 януари Китай вдига всички ограничения за пътувания. Това, съчетано с Лунната нова година, ще доведе до преселение на маса хора. Говорим за милиони, което ще ускори разпространението на COVID-19. Добрата новина е, че този щам не е толкова смъртоносен. Лекарите ни са много по-опитни”, допълни главният държавен здравен инспектор.


По думите му не подлежи на съмнение, че имунизираният е много по предпазен дори от преболедувалия. Според него ваксинационната кампания трябва да се поднови. 

Относно грипа, за момента процентът на хоспитализации е нормален. Няма данни за тежко протичане, увери доцентът.

И допълни, че пикът на респираторния синцитиален вирус е бил около празниците. Той засяга предимно малки деца. „Вирусът има склонност да се отразява най-вече на най-малките разклонения на дихателната система – алвеолите. Затова се стига до бронхити и по-чест прием в болница”, поясни Кунчев.

Още гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.