През 1993 г. френското правителство регламентира със закон понятието “традиционна френска багета”

Символ на Франция от векове, багетата или франзелата, е неизменна част от ежедневието на милиони французи. Днес инфлацията и икономическата криза притискат до стената местни хлебопроизводители, принудени да затварят заради високите цени на тока и основни суровини.

КУЛИНАРНИ ТАЙНИ: Как се приготвя класическото швейцарско фондю (ВИДЕО)

За да пресъздадем значимостта на багетата в културата на Франция, се връщаме малко назад във времето. Хрупкавото изкушение се появява в началото на ХХ век в Париж, а в момента в страната има около 35 000 пекарни. Може би малко от вас знаят, че през 1993 г. френското правителство регламентира със закон понятието “традиционна френска багета”. За да се нарича така, продълговатият хляб трябва има определени размери – дължина от 65  см, дебелина от 3-4 см и да тежи 250 грама. Багетата може да  съдържа единствено четири съставки, без никакви добавки и консерванти. 

Спагетите поскъпнаха с 40% в Италия

В отговор на кризата френското правителство вече подготвя многомилионен пакет от помощни мерки и преговаря с доставчиците на енергия за толерантност спрямо производителите на хляб. „Съжалявам да видя, че ангажиментите, които бяха поети от някои доставчици на енергия, не се спазват. Помолихме ги да дадат време на собствениците на малки бизнеси да преразгледат енергийните си договори, но сме свидетели на неприемливо поведение от тяхна страна. Една икономика не може да функционира, ако всеки не спазва правилата и поетите ангажиментите”, каза френският министър на финансите Бруно Льо Мер.

Брашно, вода, мая и щипка сол - “250 грама магия и съвършенство” - за французите багетата е повече от национална емблема. За да защити символа на страната от индустриализацията, ЮНЕСКО включи франзелата в списъка на нематериалното си културно наследство, но днес икономическата криза тегне все по-силно над хрупкавото изкушение. Високите цени на основни суровини и колосалните сметки за ток заплашват оцеляването на все повече пекарни във Франция.

Френската багета - в списъка на ЮНЕСКО (ВИДЕО)

Страната подготвя пакет от мерки в помощ на 33 000 пекарни, а междувременно, за да оцеляват, хлебарите вдигнаха драстично цените на своите продукти. „Повишихме цените на почти всичко, което предлагаме – на сандвичите, на хляба, на кроасаните и дори на сладкишите, които по принцип са скъпи. Цената на този традиционен празничен десерт например не се е променила, но пък грамажът е различен. За тази сума преди продавахме 6 парчета, а сега само 4. Преди седмица сандвичите ни струваха по 5 евро, а сега са 5.90 евро. Кроасанът от 1.10 евро стана 1.30 евро”, споделя Фатима. 

Всеки ден 12 милиона французи прекрачват прага на любимата пекарна, а годишно от топлите фурни излизат повече от 6 милиарда франзели. И докато много хлебари днес са притиснати финансово, Фатима споделя, че хлебарницата, в която работи, устоява на кризата, благодарение и на това, че се намира на туристическо място. 

Жаклин, която влиза в пекарна, само за да купи закуска за своята внучка, споделя, че макар да не консумира хляб, цените на останалите продукти я лишават от все повече основни храни, които до сега не е имала проблем да си купи. „Когато пазарувате и на касата видите крайната сума, си давате сметка, че сте платили два пъти повече да напълните пазарската количка. И да, аз не консумирам хляб и сладкиши, но това не ми пречи да усещам инфлацията. Все повече се лишавам от дрехи и други стоки за сметка на храната. Празниците прекарах с трите ми деца и внуците и за да приготвя подобаваща трапеза, трябваше да спестявам през целия декември”, казва тя. 

Пикът на инфлация се очаква да застигне Европа през първата половина на 2023 г., а финансови специалисти прогнозират, че въздействието на енергийната криза върху цените ще намалее най-рано през следващата пролет. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.