Ще продължат ли да поскъпват и яйцата
Цените на млечните продукти продължават да са рекордно високи. Разходите за производството им са скочили със 100%. При яйцата също се наблюдава постоянно повишение. Ниските цени на продуктите обаче невинаги говорят за добро качество, напомнят от бранша.
„България в момента произвежда 60% от суровото мляко, което е необходимо за българските нужди. При 1,20 лв. сурово мляко. 10 литра по 1,20 лв. са 12 лв. плюс ДДС-то, са 14,40 лв. Нямаме никакви разходи, нямаме опаковка, нямаме пастьоризация, нямаме преработка, нямаме заплати, нямаме транспорт - нищо. Как може да се получи това, нямаме надценка на търговските вериги? Как става 12,99 лв. и всички в страната и контролните органи спя?. Това теоретически е невъзможно”, обясни Димитър Зоров, директор на Асоциацията на млекопреработвателите в България.
Яйцата поскъпнаха двойно за година
Цените на яйцата също се вдигат постоянно. В момента вносът на полски яйца е сравнително ограничен, коментират от бранша.
„Ние също имаме яйца, имаме износ, имаме присъствие на няколко пазара, но далеч не е така положението при месото от птици, защото вносът на полско пилешко месо изключително много затруднява работата на българските производители”, коментира Ивайло Гълъбов, председател на Съюза на птицевъдите в България.
Повече гледайте във видеото.
Новините на NOVA - вече в Instagram, Twitter, Telegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.
Редактор: Вероника Димитрова