Не виждам кой знае какъв недостиг на лекарства, че да се изпада в истерични изявления, каза председателят на БЛС

Липсата на ред и безконтролното отпускане на медикаменти без лекарско предписание е причината за липса на лекарства. Това каза за "Твоят ден" д-р Николай Брънзалов, председател на БЛС. 

Има ли все още недостиг на лекарства в Пловдивско

"Не виждам кой знае какъв недостиг на лекарства, че да се изпада в истерични изявления. Не съм имал отказ при изписване на медикаменти. Може би проблемът не е в здравната система. При грипна епидемия е нормално да има завишено търсене на лекарства. Пред мен са били продавани пет опаковки антибиотик без рецепта. Когато дойде следващият пациент, който ще има истинска нужда от него, няма да може да си купи. Аптеките не са магазини за лекарства", заяви той.

По думите му трябва да се вземат предвид сезона и заболеваемостта и да се направят анализ и прогноза. "Трябва да има регистър на леглата в болниците, за да не продължава да има проблем с настаняването, мисля, че въпросът е решен. Здравната ни система не е толкова калпава, ние сме единствените в ЕС, където пациент може да влезе при личен лекар, след това да бъде консултиран от тесен специалист и да бъде хоспитализиран в един ден. Смазващата административна тежест е големият проблем. 20-25% е реалната клинична дейност, останалото е тежка административна дейност. 3990 общопрактикуващи лекари има в цялата страна. Кърджали, Смолян и Разград са областите с най-малко", разкри д-р Брънзалов. 

Според него на среща в МЗ ще бъдат обсъдени проблемите на здравеопазването.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.