Всяко от семействата поиска по 300 000 лева

Болница “Шейново” реши, че претенцията за обезщетение за неимуществени вреди по казуса с разменените бебета следва да се отнесе към съда. Това става ясно от прессъобщение на здравното заведение, изпратено до медиите. Съветът на директорите се запозна със становището на външния консултант, изготвено във връзка със заявената претенция от едно от семействата по казуса с разменените бебета, посочват от болницата. Припомняме, че всяко едно от семействата поиска обезщетение от по 300 000 лева. 

Анализът се основава на преглед на близо 600 съдебни дела в областта на медицинските деликти в периода от 2007 г. до 2022 г. За да се осигури всеобхватност е извършена проверка и на други дела (извън медицинските деликти), по които се присъждат обезщетения за неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, притеснение, шок от поднесена информация, страдание (без причиняване на физически увреждания).

Предвид обстоятелството, че казусът е безпрецедентен, а диапазонът на присъждани обезщетения за неимуществени вреди в съдебната практика е широк, Съветът на директорите на „Втора САГБАЛ Шейново“ ЕАД реши да довери разглеждането на казуса на съда.

10 дни след като обявиха, че ще поискат по 300 хил. лв. обезщетение от болница "Шейново" родителите на разменените бебета разбраха, че все пак Темида ще реши колко струват претърпените от тях болки и страдания.

„Всеки един съдебен процес отнема време. Но в крайна сметка съдът е този, който може да определи едно справедливо обезщетение. И затова съветът на директорите е приел такова решение - че най-добрият възможен вариант за разрешение на този казус, е претенцията да бъде предявена по съдебен ред”, заяви Величка Костадинова - адвокат на болница "Шейново”.

А докато съдът се произнесе децата ще останат при биологичните си родители, тъй като спорът не касае този аспект. Адвокатът на едно от засегнатите семейства не изключва клиентите му да поискат повече от 300 хил. лв. обезщетение.

 „Кръгът на лицата, които са засегнати, аз многократно съм го казвал - те са 4-5. Всеки един като разпределим, около 300, и като допуснем, че съдът в един момент е възможно да намали, да получим общо 300, ще се наложи да увеличим по някакъв начин исковете”, заяви Стоян Стайков, адвокат на едно от семействата.

„В такъв случай те ще трябва да платят държавна такса, да поискат назначаване на експертиза, разпит на свидетели. Това са нормални процедури, които се случват в съда”, подчерта Величка Костадинова - адвокат на болница "Шейново".

„4% е държавната такса. Което на 300 хил. лв. е 12 хил. лв.”,  изчисли Стоян Стайко,  адвокат на едно от семействата.

От болница "Шейново" напомнят, че и по време на съдебния процес двете страни могат да постигнат споразумение помежду си. Адвокатът на семейството обаче не смята, че ще има подобна развръзка, тъй като вече са предложили въпросът да се реши с помощта на медиацията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.