Темата коментираха политолозите Даниел Смилов и Първан Симеонов, политическият анализатор Кристиян Шкварек и Арман Бабикян от “Ние идваме”

Могат ли санкциите “Магнитски” да променят политическата ситуация у нас? Темата коментираха политолозите Даниел Смилов и Първан Симеонов, политическият анализатор Кристиян Шкварек и Арман Бабикян от “Ние идваме”.

“По-интересни са политическите последици от санкциите по “Магнитски”, главно свързани със съдбата на балканския лагер в лицето на ГЕРБ, БСП, ДПС”, коментира Първан Симеонов. Според него “бенефициенти са ПП и ДБ”.

Посланието на САЩ, налагайки санкциите, е: “Слагайте си тези хора в парламента, но не ни ги водете вкъщи”, смята Смилов. 

Джеймс О‘Брайън: Санкциите "Магнитски" имат за цел да подсилят европейския избор на България

“Последиците трябва да вървят в две посоки”, каза още той - наказателно правната, където прокуратурата трябва да си свърши работата, и политическата линия за поемане на отговорност. “Когато има такава афера в хазартния бизнес за 700 млн. лв., които са изчезнали от хазната, това означава, че политическата отговорност стига до върха”, допълни той. 

“В този списък има и други хора, които не са изрично упоменати, но фигурират имплицитно”, каза още той, като визира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. “В предния транж от санкциите почти фигурираше като човек,  на когото Божков е давал подкуп”, посочи той. 

Политическият анализатор Кристиян Шкварек обаче е на противоположно мнение -санкциите от САЩ са опит за външно управление на страната ни.  “Има един елемент, който никой не споменава и това е таймингът - всеки път, когато този списък се изкара по този начин, ние сме в предизборна обстановка. Когато се случва това всеки път преди избори, ни тласка към хипотезата, че става въпрос за външно политическо управление на България”, каза той и допусна, че при следващи избори, ще има трети пакет от санкции по “Магнитски”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.