Те бяха настанени в шест болници

19 от мигрантите, оцелели от камиона край Локорско, остават в лечебни заведения. Всички те са в стабилно състояния, няма непосредствена опасност за живота им. Данните са на служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

34 мигранти, превозвани с камиона ковчег, оцеляха, а 27 от тях бяха хоспитализирани. „Бяха освободени 8 от тях и бяха настанени в Държавната агенция за бежанците във „Военна рампа”, заяви здравният министър.

Седем души бяха приети в спешната болница "Пирогов". Един от тях - с дихателна недостатъчност, друг - с психомоторна възбуда. „Пет изписани от „Пирогов”. Остават трима интубирани. Двама са екстубирани, очакваме и третия. Контактни са и говорят. Няма нищо застрашаващо. Включително и посланикът е дошъл”, каза още д-р Меджидиев.

Четирима души бяха приети и в Окръжна болница "Св. Анна". Трима от тях - на 13, 14 и 17 години, са изписани и настанени в центрове за настаняване на мигранти. Остава само един в реанимацията, който е контактен.

В болница „Токуда” има настанени четирима от пострадалите. В понеделник те ще бъдат освободени. Други четирима мъже са хоспитализирани в МВР болница.

Вижте къде точно са били укрити бежанците

Според бившия директор на „Пирогов” Спас Спасков това е очаквано, след като те са изкарали часове наред, затворени в камиона. „Най-вероятно е било в рамките на денонощие или две денонощия. Но това е предостатъчно. Виждате колко жертви има”, посочи д-р Спас Спасков.

Липсата на достатъчно кислород, вода и храна утежняват състоянието на мигрантите, приети за лечение в шест столични болници, казва д-р Спасков. Именно заради това част от тях са настанени в реанимация.

„Ще оцелеят. Тези, които дотук са оцелели, с медицинската помощ, която ще им се окаже, най-вероятно ще оцелеят”, каза д-р Спасков.


Ръцете и краката на мигрантите са издрани, но на този етап не е ясно откъде са минавали. Едва когато в болниците пристигнат и преводачи, лекарите ще имат повече информация относно условията, при които са транспортирани, както и за евентуални техни заболявания.

„Физическото възстановяване ще стане вероятно в рамките на около седмица, и на най-тежките. По-тежкото е възстановяването от този шок, те са умирали”, коментира д-р Спасков. По думите му оцелелите тепърва ще се борят с психологическата травма от преживяното.

Лекари обаче предупреждават, че тепърва пострадалите ще се сблъскат с шока от осъзнаването на трагедията. Физически ще се възстановят до седмица, прогнозира бившият директор на "Пирогов" Спас Спасков.

След изписването им от болницата, всички оставени за лечение, също ще бъдат настанени в центровете за настаняване на мигранти.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook