Войната за пореден път стана повод за престрелки между партиите

Наред с политическите, в годишнината от войната в Украйна не закъсняха и обществените реакции. Пред сградата на Президентството се събраха хора в знак на съпричастност с украинския народ. Част от тях са там и в знак на несъгласие с позицията на президента Румен Радев относно конфликта в Украйна.

На днешния ден дойде и времето за равносметка на политическите сили у нас. Голяма част от партиите се обединиха и осъдиха остро продължаващите военни действия в Украйна. Конфликтът обаче за пореден път стана повод за престрелки между партиите, а ябълката на раздора отново е предоставянето на оръжие на Украйна.

България трябва да продължи да помага на Украйна, смята лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той осъди остро случващото се между Москва и Киев. По думите му страната ни е имала колеблива позиция в конфликта и обвини за това правителството на Кирил Петков.

БСП: И украинският, и руският народи носят тежките последици от войната

„Те предприеха друга тактика - да дават оръжия чрез посредници като до ден днешен казват, че един патрон не са дали за Украйна. Това е обогатило със сигурност посредниците, а след като е обогатило тях, по-малко оръжие е стигнало до Украйна. Това е варварска агресия, това не е освободителна война, както се опитва да я нарече Путин”, коментира Борисов.

От "Продължаваме Промяната" отговориха на критиките и обясниха, че партията ще настоява за създаването на международен трибунал. „Смятам, че благодарение на правителството, което имахме в този момент, България успя да реагира адекватно, да покаже позиция, която е в синхрон със западния свят, с нашите съюзници. И смятам, че и украинската държава го оценява и това се вижда”, заяви Никола Минчев.

ГЕРБ иска премахване на плочата на Паметника Съветската армия

Според „Демократична България” най-важното сега е да има редовно правителство, за да може страната ни да изгради стабилни позиции в НАТО. „Имаме последователна политика за подкрепа на Украйна в тази война. За да може това нещо да се случи, трябва да бъде преодоляна политическата криза, да има устойчива демократична власт, за да може гласът на България в НАТО да се чува по-сериозно, а да не ни разчитат като несигурна територия”, категоричен е ген. Атанас Атанасов.

От БСП са убедени, че България е имала противоречива позиция през изминалата година. Причината - липсата на редовен кабинет.

Една година от началото на войната в Украйна (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Възраждане” за пореден път критикува действията на страната ни заради изпращането на военна помощ за Украйна. „Под американски натиск България започна да обслужва единствено и само интереса на Украйна в този конфликт и оттам насетне вече се стигна до там, че ние към настоящия момент чертаем ровове и разделителни бразди с другата страна, което не е полезно на националния интерес”, смята председателят на партията Костадин Костадинов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък заяви, че именно неговата партия е провокирала решението на парламента за предоставяне на помощ за Украйна.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.