Това може да се случи, при изчерпване на възможностите на национално ниво близките да получат обезщетение

Има случаи на осъдени в ЕСПЧ държави за несвоевременно оказване на медицинска помощ и причиняване на смърт. Има редица дела срещу Турция за смърт на новородени или родилки, починали в линейка. Допускам, че и у нас може да се случи, при изчерпване на възможностите на национално ниво близките да получат обезщетение и държавата да бъде осъдена. Това заяви за "Твоят ден" адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

Срещу течението: Ще имаме ли медицински хеликоптер до края на годината

Според нея не е изключено поради продължително бездействие на държавата, когато то не се дължи на обективни фактори, да се водят дела от близките на починали. "Всеки български гражданин, без значение дали е здравно осигурен или не, има право на достъпна спешна медицинска помощ. Често се сблъскваме с несвоевременна или некачествена помощ. Това изключително рядко се дължи на грешка на служител на Спешна помощ. По-скоро на недостатъчно добрата организация, както и на броя екипи. Най-честите оплаквания са за забавяне или пристигане на недостатъчно оборудван екип, особено в отдалечени райони на страната, които са по-недостъпни", посочи тя.

По думите ѝ въпросът с медицинските хеликоптери трябва да бъде разрешен вече. "Говорим за златен час за спасяване на хора с инфаркти и инсулти, както и помощ за пострадали на труднодостъпни места в планината. Нищо вече не може да извини държавата за това, че няма хеликоптери, това е заложено в медицинския стандарт. Една обществена поръчка може да бъде забавена заради обжалване няколко месеца, а ние години наред нямаме медицински въздушен транспорт. Сред причините за забавянето са липса на комуникация и инициатива", смята Шаркова. 

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Цветина Петкова