"В държавните компании може да има злоупотреба, корупция, но сив сектор няма", каза Велев

Данните на ЕП за сивата икономика в България не са окончателни и не са измерени, те показват прогноза за 2022 г., направена през януари 2022 г.". Това заяви в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS Васил Велев - председател на АИКБ. „Сивата икономика в България е над допустимите граници, затова е важно при законодателни промени да се държи сметка за нея”, допълни той.

България може да е с най-голям дял сива икономика, но няма да е 33%, категоричен е той. Методологията на екипа на ЕП, който оповестява данни не е публикувана, но това е релативно подреждане – ако самата база, от която тръгват изчисленията, не е правилна, това се отразява, поясни представителят на работодателите.

„Според нашите данни сивата икономика в България е около 22%. Не е малко, пак е сред най-високите. Ние мерим икономиката на светло от 2010 г. От тогава икономиката изсветлява, с изключение на 2014 –та която бе кризисна (фалита на КТБ). За 2022 г. още нямаме данни, ще ги оповестим през декември 2022 г. Има разнопосочни тенденции”, каза Велев. По думите му подиндексът, който мери заетостта, потъмнява.

Според Владимир Сиркаров, който също бе в студиото, 33% сива икономика изглежда нелогично много. „През последния период България постигна доста позитивни тенденции по отношение на изсветляване на икономиката.

„В икономиката всичко е като скачени съдове. Едно от най-важните и ключови ефекти е, че компании, които използват нелоялни практики и елементи с плащане „под масата”, това ощетява коректните фирми – които плащат всичко на светло. По време на кризисни периоди – фалита на КТБ, COVID кризата и по време на популистки решения на политици това води до плащане под масата, обясни Сиркаров. По думите му това има и положителен момент, защото има елемент на оцеляване. Трябва да се внимава с увеличаване на МРЗ, предупреди Сиркаров.

Секторите, в които има най-много сива икономика, са на услугите, търговията, туризма, строителството. Всички те заедно взети са под 50%, обясни Велев.

По думите му цялото строителство, включително инфраструктурно, е 3,8% от БВП. „Финансовата и застрахователна дейност е 7,6%, там сивият сектор клони към нула – в банките няма сив сектор”, каза Велев. Той обясни, че държавното управление, социална работа са 38% сумарно. „В държавните компании може да има злоупотреба, корупция, но сив сектор няма. От останалите 60% една трета е едрият бизнес. Остават 40%, които са рискови”, поясни представителят на работодателите.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.