Татуировките на националните ни герои не са просто израз на модерен патриотизъм, а начин заветите им да прескочат бариерите на времето

Да съхраниш българската история върху кожата си. Така накратко може да бъде описана мисията на 26-годишния Стамен Василев. 

"Още от малък съм запленен и с интереси в българската история, както и нашите национални герои, на които ние само можем да се възхищаваме. Именно затова записах и в СУ, специалност история", разказва той. 

Преди няколко месеца младият мъж татуира върху крака си ликовете на Христо Ботев и Васил Левски, заедно с техните най-известни цитати. 

Учени създадоха електронно мастило за татуировки (ВИДЕО)

За мен винаги е било важно да познаваме нашите герои и историята, нашите герои не просто като личности, но да знаем и какво са оставили след себе си, какво са казали. Аз цитатите, които си татуирам – смятам, че това са техните най-известни цитати, които всъщност показват и като какви хора са те. Смятам, че тези цитати най-добре олицетворяват тяхната същност", споделя татуистът. 

Според Стамен татуировките на националните ни герои не са просто израз на модерен патриотизъм, а начин заветите, които Ботев и Левски оставят след себе си да прескочат бариерите на времето и да живеят вечно. 

"Надявам се, че виждайки ги някои хора биха се замислили и биха се запознали, най-малкото, ако не са достатъчно запознати с хора като Левски и Ботев", посочва той. 

Плановете на Стамен са да продължи да си прави татуировки, които са свързани с националната ни история. 

Студио за татуировки използва изчезващо мастило (ВИДЕО)

Татусите с лика на Апостола и Христо Ботев върху крака на Стамен са Дело на Антон. Роден в Русия, той живее у нас от пет месеца. 

"Не съм тук заради войната. Имам дядо, който живее в България. Готвех се да се преместя в страната още преди да започне войната. Няма нещо специално, което да ме е запалило по татусите. Имам приятел, който се занимаваше с това, наблюдавах го. Освен това много обичам да рисувам и го правех доста често, дори завърших такова училище. Приятелят ми видя творчеството ми и ми препоръча да опитам да стана татуист. Е, опитах и сега съм тук. Почти всяка татуировка, която правя за мен е интересна и различна. Точно заради това ги публикувам онлайн, в своя инстаграм профил. Зад някои рисунки стоят интересни и дълбоки лични истории, зад други не, всяка обаче има своя чар", казва той. 

Могат ли татуировките да повлияят на професионалната кариера

Заедно с Антон от Русия в студиото за татуировки работи и Ванеса – от Украйна. Въпреки ситуацията на фронта двамата младежи са в отлични приятелски отношения. 

И докато Ванеса и Антон показват другото лице на отношенията между Русия и Украйна, Стамен ни споделя какво е посланието, което той иска да отправи към всички българи: "Помнете историята и бъдете горди от това, че сте българи".

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.