Той се провежда в село Бабово

Фестивал на греяната ракия и зелевата чорба от старовремската софра организират за пореден път в русенското село Бабово. Проверяваме какви са тайните рецепти и по-скъпо ли е вече варенето на ракия и приготвянето на зелевия деликатес.

Няколко майстори подготвят чорбата в така наречения „юнашки казан”. 300 килограма месо ще бъдат вложени в Бабовската зелева супа, уточни главният готвач Ангел Ангелов. То е осигурено от общината.

Ще бъдат раздадени 5000 порции и тогава ще бъде регистриран рекорд за най-голямата зелева чорба на Балканския полуостров. Ракията, която ще бъде раздадена, е 140 литра.

Греяната ракия и зелевата чорба вървят ръка за ръка, защото когато прекалят с наздравиците, гозбата премахва махмурлука. 

Повече гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.