Той коментира финансовите политики в страната

Това, което прави Министерството на финансите, е крайно непрофесионално и некомпетентно. Човекът, който трябва да говори за финансите в България, не може да си позволи да се изказва по този начин. Велкова следва насоки от някого как да се държи и какво да изнесе пред медиите. За първи път изтича доклад на МФ, видимо писан в махленски стил и на коляно. Тези доклади не са класифицирана информация, но обикновено не изтичат и не са публични. Това каза Николай Каварджиклиев от БСП в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Интересно е защо излезе този доклад в пълен синхрон с това, което прави Бойко Борисов в страната в момента, а именно да плашат хората, допълни той.

БСП трябва да бъде стожерът, който да заложи защитата на социалната част на бюджета, допълни Каварджиклиев. „Инфлация не се бори с мерки на микрониво. На микрониво се правят механизми за защита на най-бедната част от населението. Инфлацията се бори с монетарна политика и с управление на дефицитите в държавния бюджет. Монетарната политика пък се прави от БНБ. Управлението на дефицитите е задача, която се изпълнява с управление на държавния бюджет“, каза политикът.

С таван на надценката трудно може да се направи каквото и да е, каза той и запита как се управлява подобно ограничение. Регулирането става чрез съответните органи – КЗК и КЗП, допълни Каварджиклиев. Таван на цената на стоката съществува на някои пазари, тази мярка е антикризисна, допълни политикът. Той не се опасява, че след падането на тавана на цените може да се стигне до драстичното им увеличаване.

Той посочи, че подкрепя намаленото ДДС на книгите и на лекарствата. 

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.