В МВР има и информация кои партии купуват най-много гласове

Купен глас - на разсрочено плащане. Такава практика са засекли разследващи органи при акциите срещу търговията на гласове в цялата страна. А цената за 1 глас вече ще стига до 150 лева, отчитат от МВР. И днес денят започна с проверки в различни градове. Над 10 души са задържани в Казанлъшко, като при спецоперацията са открити дрога и данни за лихварска дейност.

Казанлък и Гурково се събудиха под полицейска обсада. Със спецоперация срещу битовата престъпност и купуването на гласове.

"Има задържани над 12 човека, има задържани наркотични вещества, има установени данни за лихварска дейност. Има установени данни за упражняване на принуда върху различни хора", заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Вот срещу опрощаване на дълг е сред най-често срещаните схеми за купуване на гласове, сочат данните на МВР. Това е категорично отричано от ромите. Съдържателка на магазин твърди, че помагат на бедните и затова дават на вересии.

АКЦИЯ "КУПЕН ВОТ": Спецоперация в района на Сандански и Кресна, има задържани

Вотът на 2 април ще е различен, смятат експертите, не само заради връщането на хартиените бюлетини. Корпоративният натиск този път надделявал над класическото купуване на гласове.

"Провеждат се беседи и разговори със собственици, управители на големи фирми, с численост на персонала над 100 човека", разкри Венелин Костов - началник на 3-то РПУ в Пловдив.

А колкото повече приближава денят на вота, толкова по-скъпо се търгува всеки глас, казват разследващите.

"Има данни да е достигнал и до 150 лв., както и плащанията да се правят поетапно - тоест една част преди, друга част след, или дори и огромна част от сумата след гласуването", обясни още Демерджиев.

Схемите остават познати - осигуряване на социални услуги срещу вот. Или поне обещания за такова нещо, макар на практика да е невъзможно. Демерджиев съобщи за 48 образувани досъдебни производства имаше до вчера, които са повече от сравнимия период за предходните избори.

В МВР има и информация кои партии купуват най-много гласове.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.