Това потвърдиха за NOVA от посолството ни в Румъния

Три български кораба са били задържани в Румъния заради незаконен улов на акула. На плавателните съдове има общо 10 български моряци. По информация на NOVA те са в добро здравословно състояние. 

Малко преди полунощ в четвъртък българските моряци са били задържани в румънски води, край Констанца. Това потвърдиха за NOVA от посолството ни в Румъния. Дипломатическите ни служби там разбират за случилото се от адвоката на едно от сдруженията, към което са рибарските кораби. Така веднага български власти там са предприели нужните действия. От Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури обясниха, че трите кораба са задържани след съвместна акция на българските и румънските власти и най-вероятно става въпрос за нерегламентиран улов на акула. 

Видео: Официален Facebook профол на румънската "Гранична полиция" 

“Били са проверени 5 български риболовни кораба. На три от тях е открит нерегламентиран улов на акула. В момента  в румънските води е забранен уловът на акула между 15 март и 15 април. При проверката, в която са участвали и български инспектори от ИАРА са установени тези количества акула “, каза доц. д-р Ваня Стаматова, директор на ИАРА.

От румънската полиция коментираха случая в официалния си Facebook профил. "След извършените проверки е установено, че моряците използват непозволени риболовни уреди и извършват риболов в забранения период. На борда на корабите е установено и количество риба - калкан и акула. На трите кораба е имало общо десет души екипаж, български граждани. Корабите, заедно с екипажите, риболовните съоръжения и уловената риба, са били ескортирани до военното пристанище в Констанца за по-нататъшни разследвания", пишат от полицията. 

Разследванията продължават и се координират от прокуратурата в близост до Апелативния съд в Констанца.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.