Гости в "Пулс" проф. д-р Мария Николова и проф. д-р Христо Тасков

Кои са различните лица на умората, кога става въпрос за сериозно заболяване и кога за временно разположение, говорят проф. д-р Мария Николова, НРЛ Имунология, НЦЗПБ, и проф. д-р Христо Тасков, катедра по микробиология и имунология в МУ Пловдив, в предаването „Пулс“ по NOVA NEWS.

Проф. Николова каза, че умората е това, което се случва при преходите между сезоните и влияят на тонуса и кондицията на организма. Тя посочи, обаче, че има патологични състояния, когото става дума за сериозно заболяване. Трябва да се научим да ги отличаваме, допълни лекарят. Синдромът на хроничната умора е патология, а това състояние дълго време е неглижиран проблем, посочи тя. Лекарят уточни, че това състояние се характеризира със силна, необяснима умора, която се засилва при физическо, при интелектуално усилие и не се облекчава от почивка и сън, допълни тя. Проф. Николова уточни, че тази умора е придружена с липса на концентрация, запаметяване. Друг чест симптом е ортостатична неоспоримост - в изправено положение симптомите се влошават. Ако тези оплаквания продължават шест месеца, то можем да говорим за този синдром, допълни тя.

Проф. Николова уточни, че това състояние се диагностицира по метода на изключването. Тя бе категорична, че е необходимо да не направи анамнеза на пациента,  физикални прегледи, лабораторни изследвания, за да се изключат всички други възможни причини за умората, каквито са доста широк кръг от заболявания. Лекарят уточни какви изследвания се правят, за диагностика на това заболяване.

Проф. Тасков каза, че няма установени биомаркери, по които да се постави диагнозата „синдром на хроничната умора“. Той допълни, че медицината се занимава с този въпрос. Лекарят посочи какви маркери са необходими. Професорът разказа повече за проучването за установяване на такива биомаркери. Лекарят каза, че около 100 човека ще се включват в клиничното изпитване. Той уточни какви лица могат да бъдат част от този процес и какви изследвания ще бъдат направени.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.