Той твърди, че бил на предното пасажерско място

Делото срещу Георги Семерджиев е на финалната си права. Девет месеца след катастрофата в София, при която загинаха две млади жени, прокуратура и защита са готови да пледират „за” и „против” вината на 36-годишния мъж. При обясненията си пред съда Семерджиев за пореден път хвърли в смут магистратите с нова версия за причините за катастрофата.

Хаотични, неясни и алогични се оказаха показанията на обвиняемия в съда. Пред магистратите Семерджиев изложи своята версия - луксозният му джип се давал под наем и в нощта на катастрофата две момичета искали да направят тест драйв. Дали става въпрос за две момичета, или момче и момиче, или пък две момчета и едно момиче никой не успя да разбере, защото Семерджиев неколкократно смени своята версия. Оказа се, че и адвокатът му едва преди месец разбрал, че обвиняемият знае кой е шофирал джипа, тъй като и до момента 36-годишният мъж твърди, че не той е бил зад волана.

Противоречиви заключения от експертизите по делото срещу Семерджиев

Дни след ареста си Семерджиев твърдеше, че бил отвлечен от непознат за него човек и нямал нищо общо с катастрофата. Днес версията се промени.

„Две момичета, с които той се е запознал, знае им имената, искат да управляват автомобила за тест драйв. Те го търсят, тъй като той е собственик на фирма, която дава под наем такива коли”, обясни адвокатът на Семерджиев Мирослав Христов.

Снимка: БТА

Комуникацията се осъществявала чрез Instagram, твърди Семерджиев. И още - предупредил шофьора, че кара с висока скорост. Момичето обаче не му обърнало внимание и влязло в кръстовището със 166 км/ч.

„За мен лично и на предното шофьорско място е 20% вероятността да се оживее, но както виждате, той е обвиняем”, допълни Христов.

При разпита си пред магистратите Семерджиев беше категоричен - не е употребявал дрога, когато стана катастрофата. Не можел обаче да гарантира, че двете момичета в колата не са взели наркотици.

Свидетел: В джипа на Семерджиев имаше две жени, едната каза: "Бързо, че убихме хора"

И днес Семерджиев твърди, че не помни нищо от катастрофата. След удара се събудил у тях, без да знае как се е прибрал и защо полицията го търси. Категоричен е, че не той е седял зад волана.

„Първият удар е със слаба интензивност. Ако имаше силни наранявания - черепно-мозъчна травма в предната лява колонка, с кръв, със съответните деформации на таблото, ние щяхме да гадаем по травмите, че би могло той да е водач. Той и сега би могъл да е шофьор, но ако е на дясната седалка, щеше да получи същите наранявания”, каза вещото лице проф. Станимир Карапетков.

ПРЕД СЪДА: Приятелят на Симона Радева познавал бегло Семерджиев, комуникирали във Viber

И ако Семерджиев е имал реален шанс да оцелее, то двете жертви са нямали дори теоретична възможност, казват експертите. „Едната смърт е безусловно веднага - мигновена, а другата - в състояние на кома с излив на кръв около минута-две”, уточни Карапетков.

Пледоариите по делото започват на 21 април.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.