Коментар на Пепи Димитрова, Емил Димитров, Владимир Йончев и Наталия Киселова

Ще се стигне ли до компромис за избора на председател на 49-ото Народно събрание коментираха в ефира на „Здравей, България” пиар експертът Пепи Димитрова, бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров, журналистът Владимир Йончев и доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

„След 2 години хаос и безвластие постигнахме това, за което си мечтаехме на финала на управлението на ГЕРБ – Борисов в парламента. Ако още няколко дни се задържи, ще бъдем удовлетворени. Считам, че вчерашният сюжет не е интересен. Ако предният път беше „всяко чудо за 3 дни”, то сега обществото не се вълнува дали има, или няма председател на НС”, каза Димитрова.

По думите й може би в момента текат тайни преговори, а целта на споровете в парламента е отвличане на вниманието.

„Не мога да тълкувам защо ДПС се агресират към Борисов, при услови, че се говори за една коалиция именно между ГЕРБ, ДПС и БСП с тайна подкрепа на ИТН. Това е хипотеза, разбира се”, уточни пиар експертът.

„Виждам начало на рекет, а не на преговори. Когато Петков и Василев бяха на власт, с кой се ротираха на 2 месеца? – с никой. Сега изведнъж са осенени от тази идея. Най-голямата политическа сила трябва да излъчи председател. Това е уважение към избора на хората. Някои от партиите обичат ротациите, когато са за друга сметка. Председателят има 6 зам.-председатели. На всеки ще даде възможност да води заседание. Ротацията се случва така или иначе”, смята Димитров.

„Виждам пълна липса на мъжество и поемана на отговорност от страна на ГЕРБ. Стигнаха до там да предложат служебното правителство да продължи да управлява, само защото се чудят как да „оцапат” другите. Резултатите са ясни – ГЕРБ е победител и трябва да предложи правителство. То може да има и по-малки партньори”, смята Йончев. И прогнозира избори през октомври.

„Народното събрание все още не е конституирано пълноценно. Необходими са няколко действия, за да приемем, че то може да работи. Депутатите да положат клетва, да се избере председател и накрая да бъдат избрани зам.-председатели. Заседанието вчера е прекъснато, а не прекратено. НС може да взима решения, след като бъдат избрани председател и зам.-председатели”, заяви Киселова.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА НОВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.