Снимка: iStock
Пече се около 30-40 минути
По-засуканите козунаци достигат до 50 лева, това установи наша проверка в магазините. традиционен може да се намери и от 3 до 5 лева в зависимост от грамажа.
В Монтанското село Стубел правят домашен козунак, който категорично споделят, че е много по-вкусен от този в магазина. "Самият вкус е по-хубав, докато в купените слагат набухватели и те правят тестото някак не толкова пухкаво. Отвътре няма самата миризма и плътността на брашното", казва местна жена.
За козунака трябват яйца, брашно, мая, захар и прясно мляко. Започва се с приготвянето на маята - със захар, 100 грама мляко, 1 лъжица брашно. Покрива се, за да втаса и се слагат яйца - по шест на килограм брашно, заедно с 200 грама захар. За повече аромат се добавя и лимон.
Хубаво е да се меси около един час, затова местните казват, че козунак се прави с много търпение. Пече се около 30-40 минути.
Повече гледайте във видеото.
Новините на NOVA - вече в Instagram, Twitter, Telegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.