То е разположено между Хаваите и Калифорния

Учени откриха морски безгръбначни, които обикновено обитават крайбрежните райони на западната част на Тихия океан, да живеят и да се размножават в т.нар. Голямо тихоокеанско сметище, разположено между Хаваите и Калифорния, предаде ДПА.

Изследователите са идентифицирали десетки видове, традиционно срещани в крайбрежните местообитания, да живеят и да се размножават в плаващите пластмасови отпадъци в открито море. Констатациите им са публикувани в изданието "Нейчър еколъджи енд еволюшън". 

Въпреки че има данни за "плаване" на морски видове още от 19-и век, ролята на естествените салове е ограничена заради  разграждането на материали в морето в рамките на месеци или няколко години. От друга страна обаче пластмасовите отпадъци осигуряват по-устойчива повърхност.

Учените са събрали 105 плаващи пластмасови отпадъци от Голямото тихоокеанско сметище и са идентифицирали 484 морски безгръбначни организми върху боклуците - 80 процента от тях са видове, които обикновено се срещат в крайбрежните местообитания.

Изследователите констатират също, че броят на членестоногите и мекотелите, забелязани върху пластмасовите отпадъци, е три пъти по-голям от този на пелагичните видове, които обикновено се намират в открития океан.

"Беше изненадващо да видим колко често се срещат крайбрежните видове. Те се намираха върху 70 процента от останките, които намерихме", казва пред Си Ен Ен Линзи Харам, водещ автор на изследването.

Рибарските мрежи привличат множество крайбрежни видове, но разнообразието от всички организми е най-голямо върху въжетата, установи още проучването.

Организми, сред които хидроиди - роднини на медузите и коралите, а също амфиподи и изоподи - вид ракообразни, също се размножават там.

Учените смятат, че това може да е доказателство за способността на тези видове да оцеляват и да се размножават на подобни места. Те може да представляват и нов тип екологична общност, отбелязва ДПА.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Габриела Винарова
Източник: Теодора Славянова, БТА