Диалогът трябва да се води в целия състав, не само в мнозинството", заяви проф. Киров

Ако депутатите от 49-ия парламент ще изпълняват законодателната програма на служебния кабинет, може да бъдат упрекнати в колаборация между президента, служебния кабинет и формираното мнозинство в парламента. Това заяви проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Запитан защо бе прието на 3 месеца да се ротират председателите на парламента, той отговори, че политиците вероятно смятат, че най-спешните закони могат да бъдат приети за 3 месеца. Ако това е законодателната програма на служебното правителство, те не изпълняват тяхна законодателна програма, смята проф. Киров.  

По думите му в днешния ден чухме политическо говорене, не се разсъждаваше по конституционната тематика. „Подобно действие не нарушава буквата на Конституцията. Задължението Росен Желязков да си подаде оставката и да бъде заменен от друг председател е джентълменско споразумение включва само две парламентарни групи. Те са си гарантирали мнозинство, което е акт на силово действие, показва, че не ги интересува мнението на останалите. Парламентът е национален представителен орган. Там са представители на различни представителни групи. Диалогът трябва да се води в целия състав, не само в мнозинството", заяви проф. Киров.

Относно промените в Закона за домашното насилие, проф. Киров даде пример, че има и Закон за движението по пътищата, в което има ограничение на скоростта, но това не пречи на шофьорите да го нарушават. „Ако в Закона за домашното насилие има и текстове от Истанбулската конвенция това ще доведе сезиране на Конституционния съд”, категоричен бе Киров.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.