Прокуратурата с отговор на твърденията, че има неясности и несъответствия във фактите

След близо две денонощия спекулации къде е главният прокурор, чийто кортеж стана обект на предполагаем терористичен акт в понеделник, от държавното обвинение обявиха, че Иван Гешев е в Турция по покана на Международната асоциация на прокурорите.

Поне месец ще трябва на експертите, за да изготвят заключения за механизма на взрива и какви щети би нанесъл, ако е засегнал различни части на колата. А установяването на факти и обстоятелства ще отнеме месеци, казват от Националната следствена служба.

„Ще обхваща период от време, включващ подготовката на това престъпление, разкриване на участниците в това престъпление, които са вероятно поръчители и посредници, преки извършители. Установяване на контактите между тях, които при всички случаи са засекретени. И никой от участниците в тази престъпна схема не е извършвал действия с намерението те да бъдат разкрити от нас. Така че, ние тичаме буквално след вятъра и ще трябва да го изпреварим, за да постигнем някакъв резултат”, заяви Ясен Тодоров, зам. - директор на НСлС.

ОПИТ ЗА АТЕНТАТ: Бомба срещу кортежа на главния прокурор (ВИДЕО)

Експерт по антитероризъм от Израел помага на разследващите у нас заради големия опит, който имат в бомбените атентати. И първоначалните му заключения сочат, че взривът е имал за цел убийството на главния прокурор. „Ударната вълна е била много силна. Скоростта, с която осколките са излетели, превишава сигурно 10 пъти тази на куршум от автоматично оръжие, което има убийствен поразяващ ефект”, посочи Тодоров.

Не целият автомобил е брониран, уточняват разследващите. Защо Иван Гешев е решил да го използва в деня на взрива на този етап не е ясно. Проверяват се всички версии за поръчители, посредници, изпълнители на опита за атентат.

От следствието категорично опровергаха спекулациите, че става въпрос за инсценировка. „Ако се наложи ние да правим следствен експеримент, което е твърде вероятно, да участват в него. Да се качат в един автомобил и да преминат в момента, в който ние възпроизвеждаме взрива, който се е случил”, заяви зам.- директорът на НСлС.

Заради ключовата си значение за разследването, около месец ще отнеме изготвянето на химическата експертиза, която ще каже какво е било взривното вещество. Експерти по боеприпаси имат своя версия въз основа следите, останали от избухването му.

„Взривното вещество не е било тротил. Категорично. Когато има взривове на тротил, има недостиг на кислород и се получават едни черни сажди. Тук черни сажди не виждам”, подчерта инж. Иван Табов, експерт по боеприпаси.

Заради липсата на разрушения около мястото на взрива, експертът предполага, че става въпрос за друг вид вещество. „Метателните взривни вещества, или барутите, имат за цел да изхвърлят, а не да преместват. Да изхвърлят - метателно - от мятам. Барутите не са еквивалент на тротила, както и тротилът не е еквивалент на барута”, посочи Табов.

Сачмите, използвани при барутните взривове не могат да пробият дори незащитена броня, категоричен е инж. Табов. Вреда могат да нанесат само, ако пробият стъклото.

ВСИЧКО ЗА ВЗРИВНОТО УСТРОЙСТВО СРЕЩУ КОРТЕЖА НА ГЕШЕВ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook