Зам.-главният прокурор: Нямам намерение да подавам оставка

Изслушването на вътрешния министър Иван Демерджиев постави край на част от въпросите около взрива. Но повдигна нов въпрос - кой казва истината - МВР или държавното обвинение, след като двете страни дават разнопосочна информация за едни и същи факти. Заради твърденията от първите минути след взрива, че в колата са пътували децата на Иван Гешев, и които днес вътрешният министър официално опроверга, от "Демократична България" поискаха оставката на шефа на Следствието и заместник. Защото не само бил основен говорител по темата, но и ръководел разследването.

Четири дни след опита за атентат най-спорният въпрос - бил ли е Иван Гешев със семейството си, получи категоричен отговор. От вътрешният министър Иван Демерджиев по време на парламентарния блиц контрол. „В автомобила, който е бил обект на това взривяване, не е имало членове на семейството на г-н Гешев. Г-н Гешев е пътувал с охрана, назначена от Националната служба за охрана”, посочи вътрешният министър Иван Демерджиев.

Сарафов: Бях подведен от думи на главния прокурор за семейството му

И още - този маршрутът не е бил необичаен за главния прокурор, сочат данните на силовото ведомство. „Аз лично видях автомобила, пострадал от този взрив. Има незначителни щети по него, които се изразяват в дупка в единия фар от проникване на сачма от рикошет в него. Няма никакви други щети”, посочва Демерджиев.

Макар все още да се чакат експертизите за вида и количеството взрив, от МВР са категорични - колата на Гешев може да издържи на подобна атака. „Това е автомобил с най-висока степен на сигурност от тези, които разполага българската държава. Много по-сигурен, много по-защитен от автомобила, който, например, ползва президентът на Република България”.

Думите на Демерджиев предизвикаха реакцията на "Демократична България". „Аз съм убеден, че става въпрос за инсценировка. И основен говорител по темата е директорът на Националната следствена служба, който е и заместник-главен прокурор. Той излъга българската общественост и създаде тежка манипулация, като заяви, че в кортежа се е возил главният прокурор и неговото семейство. Г-н Сарафов трябва незабавно да си подаде оставката”, посочи генерал Атанас Атанасов, съпредседател на ПП – ДБ.

За NOVA Борислав Сарафов заяви, че няма намерение да подава оставка, нито да бъде замесван в политически игри. Той уточни, че е бил подведен от думите на главния прокурор Иван Гешев, който казал, че е притеснен за децата си.

От “Продължаваме промяната - Демократична България” поставиха и въпроса за експерта по антитероризъм от Израел, който участва в разследването. От "Демократична България" твърдят, че той е пристигнал в страната час и половина преди взрива.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.