Обирът бе извършен в музей в Дрезден

Петима мъже бяха признати за виновни за дързък обир, извършен през 2019 г. в Дрезден. Крадците са задигнали бижута и ценни предмети на стойност 113 мил. евро. от Художествения музей в германския град. Присъди от 4 до 6 години затвор грозят членовете на известната престъпна група. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

Полицията откри част от бижутата, включително инкрустиран с диаманти меч, но повечето от заграбените съкровища все още не са намерени. 

Планирането на обира било прецизно, пише Би Би Си. Мъжете от групировката, базирана в Берлин, посещавали музея няколко пъти, за да се подготвят. 

В ранните часове на 25 ноември 2019 г. бандата предизвиква пожар в панел с прекъсвачи близо до сградата, потапяйки околните улици в мрак, докато двама от мъжете се вмъкват в музея. Използват хидравлична машина за разрязване на решетките на предпазните стъкла. 

На записите от видеокамерите се разпознават две мъжки фигури с маски и брадви, които разбиват стъклените витрини на ценностите и ги вземат. Покриват следите си като разпръскват пяна от пожарогасители, преди да избягат с автомобил, който по-късно запалват на паркинг. 

Част от откраднатите скъпоценности от музея в Дрезден се оказаха в сградата

"Има хора, които крадат от страст към изкуството, но тези не са такива. Те нямат идея какво са задигнали", каза Марион Акермен, генерален директор на Dresden's State Art Collections. 

Първоначално имаше опасения, че съкровището е загубено завинаги. Но трима от крадците върнаха част от плячката и се съгласиха да разкрият местоположението на бандата като част от споразумение с прокуратурата и в замяна на по-леки присъди.  Въпреки това все още липсват скъпоценности, сред които е и редкият диамант "The White Stone of Saxony". 

Смелостта на обирджийте шокира света и повдигна въпроси относно адекватността на мерките за сигурност в музея. По време на делото един от престъпниците призна с учудване, че с лекота са срязали предпазните стъкла, въпреки шума от хидравличната машина.

В отговор проф. Акерман подчерта, че системата за сигурност е една от най-добрите в Германия, но за да функционира правилно, всички компоненти трябва да работят заедно. В случая много от системите са били прекъснати. 

ОБИРЪТ В ДРЕЗДЕН: Полицията дава половин милион евро за информация (СНИМКИ)

Миналата година полицията проведе разследване за евентуално съучастие на четирима охранители на музея. Мотивите били бавната реакция по време на обира и помощ в подготовката на престъпната организация. 

Сега охранителните системи в музея са след основен ремонт, а служителите са фокусирали вниманието си върху реставрацията на бижутата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.