Собственик на колекцията е принуден да я продаде поради възрастта си и по медицински причини

Повече от 230 прашни стари автомобила, включително някои класически модели на стойност неколкостотин хиляди евро всеки, се продават на търг в Нидерландия, след като са били съхранявани в продължение на десетилетия от тайнствен колекционер, известен само като г-н Палмен, предадоха Ройтерс и БТА.

Собственик на колекцията преди няколко месеца стана автокъщата „Галери Алдеринг“, след като г-н Палмен, който няма наследници, беше принуден да я продаде поради възрастта си и по медицински причини.

Той никога не е показвал автомобилите си, а по-скоро ги е пазил в тайна, защото се страхувал, че могат да му ги откраднат, казва Нико Алдеринг от автокъщата. Той описва г-н Палмен като „отшелник, който се е наслаждавал на автомобилите си всеки ден“, като ги е палил редовно, за да поддържа двигателите.

Г-н Палмен е можел да си позволи да купи автомобилите благодарение на инвестиции, включително в недвижими имоти, каза Ханс ван дер Плуим от „Класик кар окшънс“, които провеждат търга.

Колекцията, която Палмен е съхранявал в два прашни склада, съдържа автомобили от марки като „Алфа Ромео“, „Ланча“, „Мазерати“, „Ферари“, „Фасел Вега“, „Астън Мартин“, „Джагуар“ и много други.

„Това е колекция, каквато вероятно никога няма да намерите в такова състояние и в такова количество“, обяснява Ханс ван дер Плуим. Според него повечето автомобили ще бъдат продадени средно за между 25 000 до 75 000 евро. Специалистът добавя, че някои от тях струват стотици хиляди евро всеки, а един от тях - десен волан „Ланча Аурелия Б24 Спайдър Америка“ от 1955 г., може да донесе до 2,5 милиона евро. От този модел са произведени само 240 автомобила и едва 57 от тях са с десен волан. „Този автомобил има и много специален дизайн. Той е уникален във всяко едно отношение и се търси във всяка колекция“, казва Ван дер Плуим.

Автомобилите могат да бъдат разгледани предварително след регистрация на 26-28 май. Онлайн търгът вече е започнал и приключва на 7 юни.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Христо Кьосев, БТА