Президентът Володимир Зеленски определи удара като „престъпление срещу човечеството"

Руска ракета удари клиника в украинския град Днипро. Има десетки убити и ранени.

Президентът Володимир Зеленски определи удара като „престъпление срещу човечеството". Потвърдена е смъртта на двама души. Повече от 30 са ранени.

Целият горен етаж на клиниката в Днипро беше разрушен. Командването на армията каза, че сградата е ударена от модифицирана ракета С-300. В социалните мрежи президентът Зеленски написа, че в комплекса е имало психиатрия и ветеринарен кабинет.

„Това не е военна цел. Терор в чист вид от Русия", каза президентът. Съвсем близо до експлозията е бил един от депутатите в украинския парламент.

„Официалната версия не знам каква е - ще ви я съобщят по-късно по обичайните канали. Аз искам да кажа тук, от самото място е, че това е напълно цивилна клиника. Нищо по-мирно няма от медицински пункт. Руската федерация води война с мирното население. Нищо друго не може да се каже”, каза Максим Бужански, депутат от Днепропетровска област.

Сред жертвите има хора, които не са били настанени в клиниката. Поне един от загиналите беше намерен на улица пред сградата. Русия редовно декларира, че не атакува цивилни обекти.

„Целите на ударите бяха достигнати. Всички предвидени обекти бяха поразени”, заяви Игор Конашенков, говорител на руската армия.  

Трима от ранените са в критично състояние, казват властите в града. Те са преместени в други лечебни заведения.

Междувременно в Краснодар бяха атакувани цели с дронове. Поне две силни експлозии бяха чути в по-голямата част от руския град. Местната власт каза, че няма пострадали. На записи от камери за сигурност се вижда, че дроновете нсe взривяват в подобна на склад сграда в близост до жилищни блокове. Украйна обикновено не поема отговорността за тези атаки. Но Краснодар е близо до границата и се намира в обхвата на подобни безпилотни апарати, ако са излетели от Украйна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.