ПП все още не са коментирали, ДБ иска експертен кабинет

Мария Габриел замрази преговорите с ГЕРБ. Това стана на специално свикана пресконференция на партията. 

Веднага след като това се случи, потърсихме "Продължаваме Промяната" за коментар от ръководството на партията. Такъв обаче не последва. Междувременно, в ефира на NOVA NEWS депутатът Милен Матеев, номиниран за министър на правосъдието в кабинет на Николай Денков, заяви, че не е чул аргументи защо се замразяват преговорите и условия, при които да бъдат подновени.

От "Демократична България" смятат, че трябва да има изцяло експертен кабинет, каквато теза застъпват и от ГЕРБ. Мнението им обаче беше изказано по-рано през деня, преди ГЕРБ да огласи решението си. Според БСП намаляват шансовете за кабинет в този парламент, а "Има такъв народ" отправиха поглед към третия мандат.

ГЕРБ-СДС замразяват преговорите с ПП-ДБ

По обед още преди да стане ясна позицията на Мария Габриел, съпредседателят на ПП Кирил Петков излезе с позиция във Facebook. В която потвърждава, че в дългата нощ, в която е трябвало да се вземе съдбоносно решение за правителство с ГЕРБ, е имало квалификации и непрецизен изказ от негова страна. 

И затова написа: „Мария Габриел е пример за смелостта и способностите на дамите в политиката. Дълбоки уважения!"




Единственият депутат на ПП-ДБ, който коментира решението на ГЕРБ беше Милен Матеев. Пред "Офанзива" той не каза има ли опция Мария Габриел да бъде първи премиер с мандата на вторите.

"Ключовата дума е замразяване, а не прекратяване. Не разбрах при какви условия ще бъдат размразени... не чух аргументи", заяви той.

Според Надежда Йорданова от ДБ записът е имал за цел да измести вниманието от приетия закон за отчетност на главния прокурор. "Имам силното усещане, особено в последните 24 часа, че се правят опити за интриги и сплетни, които да изместят фокуса от реалните проблеми и работещите решения. България има нужда от работещи институции и от професионалисти". Това заяви в студиото на "Събуди се" депутатът от ДБ и бивш министър на правосъдието Надежда Йорданова.

Елемент на разграничаване от партньорите им в ПП има заради друго решение на "Демократична България".

Според БСП намаляват шансовете за съставяне на кабинет в този парламент.

"Възмутени сме от целия запис. Това оставя държавата в нова ситуация. Шансовете да има правителство клонят към нула. Въпреки че казаха замразяваме, а не прекратяваме. Би било трудно съставяне на правителство", каза Гьоков.

От "Има такъв народ" не останаха безучастни за случващото се при първите две политически сили и погледнаха към 3-ия мандат.

"Ако се стигне, всяка една политическа партия извън първите две трябва да поеме тая отговорнност иначе какво прави в НС", коментира председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.