Кандидатите закриха своите кампании

Рекорден спад на турската лира ден преди балотажа на президентските избори. На финалната права един срещу друг се изправят действащият президент Реджеп Ердоган и основният му опонент Кемал Кълъчдароглу. Предизборната битка приключи, а утре изборният ден започва в 08:00 часа.

Кандидатите закриха своите кампании днес. По време на закриването Кълъчдароглу се оплака от тотално затъмнение. По думите му властите пречели той да получава телевизионни участия и по този начин спирали комуникацията с неговите симпатизанти. Той каза още, че изборите са недостойни и нарече Ердоган „страхливец”.

Риториката на Ердоган не беше по-различна. Той упрекна своя опонент, че поляризира нацията чрез провокации. Ердоган изрази увереност в своята победа и се обърна към симпатизантите си с думите: „Както виждате, те ще изгубят”.

ДЕН ПРЕДИ БАЛОТАЖА В ТУРЦИЯ: Рекорден спад на лирата и ожесточена кампания

Настояването на опозицията Турция да се трансформира в парламентарна република, не е просто предизборна стръв, казва настоящият депутат от Народно-републиканската партия Юксел Йозкан. По думите му, в момента Меджлиса е само формалност.

„В Турция нямаме парламент, има символично само. Великото народно събрание на Турция - 600 депутати сме, но за съжаление, така е”, каза проф. Юксел Йозкан, депутат от Народно- републиканската партия.

Настоящият народен представител обори и атаките, които кандидатът за президент на опозицията получава в последната седмица. А именно, че използва националистически послания в своята кампания.

„От началото, когато започна самата избирателна кампания, ние казахме, че ще решим проблемите с бежанците. Ако приемат това изказване като националистическо, това въобще не е приемливо. Над 10 милиона бежанци има в Турция. Не знам колко от тях получиха гражданство и колко гласуват. Това не е случайност”, каза проф. Юксел Йозкан.

Голямата борба в неделя ще е разпределянето на гласовете на третия кандидат, смята Неджати Йозкан, човекът грижил се за кампаниите на кмета на Истанбул и редица политици в Турция.

„Попитахме ги кой кандидат ще подкрепите? 45% от тях казаха, че ще гласуват за Калъчдароглу, 20" от тези избиратели казаха – за Ердоган. И останалите заявиха – няма да гласувам. Така че първото и най-голямо парче от пая ще дойде от поддръжниците на Синан Оган”, заяви Неджати Йозкан, Международна асоциация на политическите консултанти.

Изненада за голямата част от хората в Турция се оказва голямата подкрепа за Ердоган в районите, пострадали от земетресенията.

„Ердоган каза на тези хора, че ще построи техните къщи. Половината ще се платят от правителството, а останалата част хората ще изплащат за период от 20 години. Кълъчдароглу им обеща, че ще ги построи държавата. Но това беше много невероятно обещание за хората и те избраха да се доверят на Ердоган. Защо, защото в историята на Турция, правителството никога не е правило нещо за хората, без да иска пари”, заяви Неджати Йозкан. 

Предимството на Ердоган, според политическия консултант, е използването на медиите за агитация. И дава пример, на първия тур само за няколко дни Ердоган е имал думата в над 28 телевизионни канала в страната.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.