Наблюдателите на китове в страната го нарекоха Хвалдимир - от норвежката дума hval и руското име Владимир

Норвежките власти съобщиха днес, че кит белуга, който за първи път е бил забелязан от тях преди четири години в Арктика със, както изглежда, руска сбруя и за който се предполага, че е дошъл от руски военен обект, е бил забелязан сега край бреговете на Швеция на близо 2000 километра на юг, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

"През последните няколко седмици той се движи бързо и е преплувал няколкостотин километра", преди да достигне водите край западното крайбрежие на Швеция, заяви Олаф Лекве от Норвежката дирекция по рибарство. Той уточни, че китът е бил забелязан край Люсешил, северно от втория по големина шведски град Гьотеборг.

Миналата седмица бозайникът е бил видян във водите на вътрешния фиорд на Осло. Норвежките власти призоваха хората да избягват контакт с животното, за да се гарантира неговата безопасност.

Наблюдателите на китове в страната го нарекоха Хвалдимир - комбинация от норвежката дума за кит - "hval" - и руското име Владимир.

От Норвежката дирекция по рибарство посочиха, че съществува риск от нараняване на животното във фиорда около столицата, където са се събрали повече плавателни съдове от обичайното. Причината е, че много хора искат да видят огромния американски самолетоносач "Джаралд Форд" (USS Gerald R. Ford), който за кратко посети Осло.

Норвежките власти са "отхвърлили всички запитвания и планове за улавянето" на Хвалдимир, тъй като белугата е защитен вид в страната. Те "също така не искат да спекулират" откъде е дошъл китът, каза Олаф Лекве.

През 2019 г. загадъчната белуга бе видяна да "си играе" край пристанище близо до най-северната точка на Норвегия, където се превърна в атракция за местните жители. Китът се чувства толкова добре с хората, че плува до кея и прибира пластмасови пръстени, хвърлени в морето, отбелязва АП.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.