Днес отбелязваме Деня на пощенската марка

На 18 юни отбелязваме Международния ден на пощенската марка и филателията. Във времената на електронната поща, когато хартията и пощенските пликове са все по-рядко използвано средство за комуникация, може да отворим „капсулата на времето”, която ни връща повече от век назад. Това е възможно, ако посетим Държавния архив в Габрово.

Всичко там задължително се докосва с ръкавици, защото марките и пликовете се повреждат с времето. В колекцията се намират някои от първите български марки, картички и пликове, като всичко това е с по-скоро емоционална стойност. Има послания, разменяни по пощата преди повече от 120 години.

Писмо с любовните терзания на Моцарт отива на търг (ВИДЕО)

В Държавен архив – Габрово картичките, пликовете и марките са разделени на две – от периодите преди и след 1944 г. Има и такива, носещи духа на двете епохи едновременно.

В началото на века, да надпишеш и пратиш картичка, при това от чужбина е било голям престиж – и за подател, и за получател.

С днешна дата аналоговите картички и марки са все по-голяма рядкост, но за Държавните архиви това не е така. Преди две години на всеки служител е подарена марка с нумизматична стойност, на която има символа на агенцията.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.