Пети ден продължава битката с калта и наводнените къщи във Видинско

Пети ден продължава битката с калта във Видинско след водната стихия. Отнесени бяха пътища, откъснати от света бяха населени места, има и стотици удавени животни. Това е малка част от равносметката в гр. Дунавци. Според местните бедствието е могло да бъде предотвратено.

Кадри от охранителни камери показват първите минути от бедствието в Дунавци. Въпреки високото ново на водата се вижда, как пожарникари обикалят по домовете, за да предупреждават възрастните хора.

Продължава подаването на документи за обезщетения след наводненията у нас

„Много, много беше лошо. Аз бях сама. Благодарение на момче, което се е обадило на сина ми, съм жива. Те иначе живеят във Видин, а ако не бяха дошли, щях да умра, като видя как нахлува водата. Аз съм болна със сърдечни проблеми, нямаше да издържа”, сподели Цветанка, жител на гр. Дунавци. „Аз съм на 85 години и такова нещо не бях виждала”, добави тя.

Евакуация във Видинско след преливането на река Войнишка

 

 

Нейният син Владимир Иванов, независим одитор, който сертифицира общини и е работил като външен консултант по подобни бедствия, сподели, че публичният сектор не си е свършил работата. Иванов разказа, че те са задължени по Закона за финансово управление и контрол да оценяват ежегодно рисковете и да ги управляват. Комисия е трябвало да оценява рисковете на съответната територия, това е превантивен подход, за да не се случват още такива бедствия.

СЛЕД НАВОДНЕНИЯТА: Дъждовете спряха, реки започнаха да се връщат в коритата си (ОБЗОР)

„Ако на мен ми се възложи, официално с екип бих направил одит в публичния сектор на организацията, която е отговорна по закон за това бедствие”, заяви Владимир Иванов. Той сподели още, че няколко общини във Видинско са загубили съдебни дела, заради неуправление на свои процеси по същия закон. Според одитора проблемът е на много по-високо ниво. Общините нямат ресурси - персонал, пари и техника. Владимир посъветва пострадалите да търсят правата си по съдебен път. 

Според кмета на Дунавци Димчо Скорчев помпите не спират да отводняват. "Пети ден работят тук. В по-голямата част от наводнените домове използваме техника на свинекомплекса. Машините са предоставени безвъзмездно, без тях едва ли бихме се оправили още 15 дни. Благодарение на тях едната част от квартала вече е обезводнена. Надявам се до края на седмицата да сме приключили.  Вчера сформирахме щаб за доброволно почистване от 19 жени и 4 мъже, които почистват 5 къщи. Язовирът според мен не е причина, няма как да създаде вълна, която да прелее и наводни. Това е дъждовна вода, която се е събирала скатно от няколко места и по този начин е преляла река "Войнишка", чието корито трябва да почистват от "Напоителни системи", заяви той.

По думите му комарите могат да разнесат инфекции, затова ще започне дезинфекция, с помощта на депутата от ДПС Станислав Анастасов. 

Още гледайте във видеоматериалите. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.