Мъжът е надлежно документиран в съдебните регистри, но не и в други официални масиви с лични данни у нас

33-годишен мъж е в затвора в Ловеч заради поредна присъда за кражба. Той обаче никога да е имал документ за самоличност и не е ясно как е удостоверено, че е извършителят. Администрацията на затвора прави опити да извади лична карта на затворника, но на този етап без успех. 

Така започва необикновена история на един рецидивист, попаднал в ловешкия затвор заради кражба. Мъжът е надлежно документиран в съдебните регистри, но не и в други официални масиви с лични данни у нас.

''Тъй като съм роден в Украйна, освен този документ - свидетелство за раждане, в който има написано само годината, месеца и датата. Нищо друго", разказва Минков.

Надзирателите в цялата страна излязоха на протест (ВИДЕО+СНИМКИ)

През 1993 година Минко идва у нас с родителите си. Като малолетен влиза с паспорта на майка си. След време обаче документите й като украинска гражданка изтичат и тя отива да ги поднови.

"От дирекция „Миграция” ѝ казват, че трябва пак да се върне до София, до украинското посолство, да си подаде документите. Връща се втори път и оттам пак никакъв резултат", обяснява той.

Така тя остава нелегално. А как момчето е записано на училище е мистерия, тъй като официален документ за съществуването му няма.

Обяснява, че няма издадено свидетелство за завършен осми клас, тъй като няма ЕГН.

Заради липсата на лична карта, Минко не може да започне и работа легално. През годините след смъртта на родители си, се хваща на различни места, колкото да има пари за хляб, разказва той.

Осъдени се оплакват от мизерия, хлебарки и тормоз в Ловешкия затвор

"Обаче при частника няма всеки ден работа. И се налага по друг начин да си изкарвам парите. И се стига до кражба. Правя, извършвам престъплението и влизам в затвора. На основанието на едно свидетелство за раждане", споделя Минков.

По думите на Минко, пред Темида идва кварталният полицай, който свидетелства, че той е извършителят на престъплението.

"Как е доказано, че е той, не е от нашата компетенция. Има разпореждане на прокуратурата за привеждане на присъдата в изпълнение", обясни Георги Дочев - инспектор „Режимна дейност” в затвора в Ловеч.

През 2015 година, когато Минко пак е бил в ловешкия затвор, администрацията прави опит да му извади лична карта. През дипломатически източници у нас е изпратен оригинален акт за раждане.
"Ние сме го снимали, за да разполагаме с него. Обаче по сегашното му пребиваване, той не може да го представи, изгорял в пожар по негови думи", допълва Дочев.

Единственият вариант сега е Украйна да изпрати дубликат на акта за раждане, който да бъде надлежно преведен и легализиран. Едва тогава Минко може да получи не просто статут у нас, а официална самоличност.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.