Български културни центрове не фигурират в споразумението, обясни още тя

Няма как Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС без промяна в Конституцията. Това заяви Весела Чернева в предаването „Денят на живо с Наделина Анева”.

Преди дни комисарят по външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че няма пречки за присъединяването на РСМ към ЕС. Последва писмо на президента Румен Радев. В него той казва, че вписването на българите в Конституцията на Северна Македония е само предисловие за започване на начало на преговорите, но има още други важни ангажименти. 

„Не, в никакъв случай не може. Това е ясно за всички, това е ясно и за политиката в Северна Македония. За изказването на Борел мога да кажа,че то според мен рефлектира именно факта, че българските искания станаха европейски”, каза Чернева.

„Френското предложение всъщност европейзира нашите очаквания към Скопие. Тук не става дума за двустранен спор, а за исканията на ЕС за начало на преговори. Така че нищо не се е променило, всички страни-членки очакват и искат да помогнат на Северна Македония по-бързо да отвори Конституцията си, да може да бъдат включени българите в нея. Що се отнася до писмото на президента, аз го чета по-скоро, като желание той да остане централен актьор в тази тема. Тази тема е една от малкото, в които той все още може да прави това”, каза Чернева.

Тя обясни, че във френското предложение е фиксирано не само приемането на българите в Конституцията, но също и серия от последващи стъпки.

Относно откриването и закриването на български културни центрове, Чернева каза, че те не фигурират в споразумението.

„Най-големият проблем е, че ние нямаме канали,  по който да работим и да говорим със Скопие. Петте работни групи, които трябваше да продължат своята работа, имаха една много дълга пауза, на практика повече от една година. За съжаление, всички наши секторни политики, в които бихме могли да си сътрудничим, са поставени на пауза. Това е много жалко. В една ситуация на напрежение в региона, ние не можем да намерим общ език с един от най-близките ни съседи”, коментира тя. 

Като нескопосан опит за политическа атака, Чернева определи обвиненията в парламента, че има проблем в начина, по който са комуникирали София и Скопие по времето, когато тя беше съветник на бившия премиер Кирил Петков.

„Нямам представа за какво точно става дума. Никой не ме е търсил по тази тема. На мен, честно казваме, изглежда като един нескопосан опит за политическа атака”, каза Чернева.

По отношение на предстоящия Европейски съвет, по думите й ще бъдат разгледани 2 теми.

"Войната от гледна точка на подкрепата за Украйна. В момента Украйна има нужда от тази подкрепа, тъй като иска наистина да напредне. Иска пробив и условия за сядане на масата на преговорите. Втората голяма група въпроси на Европейския съвет се отнасят до това как Европа да бъде по-стабилна и по-защитена, независимо какво става в Русия или около нея. Тоест, идеята е, че Европейският съюз трябва да има своя собствена защита, че не може да разчита непрекъснато на трети страни, че включително американската външна политика, която много се промени през последните години, не може да бъде патерицата, на която Европа непрекъснато да се опира. И затова темите са свързани с отбрана и сигурност, с миграция, но и с икономическа сигурност", каза Чернева.

Тя коментира и опита за метеж на Пригожив. Според нея войната вероянто ще се ожесточи. 

"Пригожин демонстрира слабостта на Путин, демонстрира факта, че режима на Путин няма пълен контрол. Това стана много ясно за всички, включително и за руските граждани. Видяхме във въпросната събота опашки по московските летища, хора, които панически се опитваха да напуснат страната", заяви Чернева.

"От друга страна знаем, че такъв тип действия - метеж, пуч, вътрешни сътресения, обикновено в авторитарните режими се отразяват много зле, защото те предизвикват още повече репресии. И според мен, казвам това с голямо съжаление, руснаците ще пострадат от случилото се в събота, защото ще има още повече репресии, ще има още по- силно затягане на репресиите по отношение на журналисти и в крайна сметка, да, войната вероятно ще се ожесточи, т.е. Путин ще се опита да покаже повече сила", смята Весела Чернева. 

"Това ще се отнася и за народите в състава на Руската федерация, т.е. ще има един такъв центростремителен импулс, който при всички случаи няма да изглежда добре", добяви още тя.

Запитана дали смята, че руски генерали са знаели предварително за опита за метеж и са участвали в него, Чернева коментира, че тези неща са "непрозрачни". 

Кремъл отхвърли ген. Суровикин да е знаел за бунта на „Вагнер”

"Това, което със сигурност знаем, е, че Пригожин влезе в два града абсолютно безпрепятствено. Премина през много пунктове, на които той иначе можеше да бъде спрян. Т.е. вероятно е имало части от руската армия, които всъщност или са му симпатизирали, или дори са го очаквали", коментира тя. 

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.